Primul tur al alegerilor parlamentare din Franța au adus câștiguri pe bursele europene
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grafic evoluție acțiuni / FOTO: Freepik
Grafic evoluție acțiuni / FOTO: Freepik
Acțiunile europene, precum și moneda euro, au înregistrat luni o revenire, în condițiile în care extrema dreaptă a obținut primul loc în primul tur al alegerilor din Franța.

Alegerile au neliniștit piețele, deoarece atât extrema dreaptă, cât și alianța de stânga care s-a clasat pe locul al doilea au promis cheltuieli mari într-un moment în care deficitul bugetar ridicat al Franței a determinat deja Comisia Europeană să recomande măsuri disciplinare.

Euro a crescut cu 0,33%, în timp ce indicele Paris CAC 40 a urcat cu 1,5%, determinând o creștere de 0,5% a indicelui european de referință STOXX 600, investitorii evaluând scorul istoric al liderului de extremă dreapta al Reuniunii Naționale, Marine Le Pen, relatează Reuters.

Prețurile obligațiunilor guvernamentale franceze pe 10 ani au inversat totuși câștigurile anterioare, împingând randamentele în creștere cu 4 puncte de bază la 3,33%, cel mai ridicat nivel din noiembrie, într-un semn de nervozitate cu privire la riscurile politice din țară.

"Există un sentiment de ușurare că primul tur al alegerilor din Franța nu a fost atât de cuprinzător în favoarea lui Le Pen, așa cum indicau sondajele", a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG.

Sondajele la ieșirea de la urne au arătat că Reuniunea Națională (RN) al lui Marine Le Pen a obținut aproximativ 34% din voturi, cu un avans confortabil față de rivalii de stânga și centriști. Însă șansele ca RN-ul eurosceptic și antiimigrație să câștige puterea săptămâna viitoare vor depinde de înțelegerile politice încheiate de rivalii săi în zilele următoare.

Accentul se pune acum pe turul doi din 7 iulie și va depinde de modul în care partidele decid să își unească forțele în fiecare dintre cele 577 de circumscripții ale Franței pentru turul doi, ceea ce ar putea duce în continuare la o majoritate pentru RN.

"Investitorii sunt îngrijorați de faptul că, în cazul în care RN câștigă o majoritate, acest lucru ar putea pregăti terenul pentru ca Franța să intre în conflict cu UE, ceea ce ar putea perturba puternic piețele europene și moneda euro", a declarat Vasu Menon, director general al strategiei de investiții la OCBC.

Peste ocean, în centrul atenției investitorilor rămâne dacă și când va începe Fed să reducă ratele dobânzilor, în urma datelor de vineri care arată că inflația lunară din SUA a rămas neschimbată în luna mai.

Cu toate acestea, piețele se agață de așteptările privind cel puțin două reduceri ale ratelor din partea Fed în acest an, o reducere în septembrie având o probabilitate de 63%, a arătat instrumentul CME FedWatch.

În ceea ce privește monedele, yenul JPY=EBS a fost tranzacționat ușor mai slab, la 161,06 unități pentru un dolar, după ce vineri a coborât la 161,27, cel mai slab nivel de la sfârșitul anului 1986.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

RO e-Transport: Clarificări utile pentru companii

Specialiștii EY România - Georgiana Iancu, Partener,...

Fostul CEO al Microsoft, mai bogat decât Bill Gates

A fost printre primii angajați ai Microsoft în 1980,...

Xi, Putin și Erdogan pun lumea la cale în Kazahstan

Președinții Rusiei, Chinei și Turciei, Vladimir Putin,...

Spania schimbă regulile jocului în plin sezon turistic

Guvernul spaniol a anunțat miercuri că va revizui...

Salariul minim. Tichetele de masă nu se mai impozitează

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță...

Probleme în emiterea rovinietei şi a taxei de pod

CNAIR, anunţ important pentru şoferi. 

Analiză: Datoria globală aproape a egalat PIB-ul țărilor

Guvernele au acum o datorie fără precedent, de 91.000 de...

Europa continuă să cumpere gaz rusesc

Dependenţa Europei de gazele ruseşti e greu de oprit.

Prețul aurului, în scădere după declarația șefului FED

Aurul și-a menținut pierderile acumulate anterior, în...


pixel