Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Alegerile au neliniștit piețele, deoarece atât extrema dreaptă, cât și alianța de stânga care s-a clasat pe locul al doilea au promis cheltuieli mari într-un moment în care deficitul bugetar ridicat al Franței a determinat deja Comisia Europeană să recomande măsuri disciplinare.
Euro a crescut cu 0,33%, în timp ce indicele Paris CAC 40 a urcat cu 1,5%, determinând o creștere de 0,5% a indicelui european de referință STOXX 600, investitorii evaluând scorul istoric al liderului de extremă dreapta al Reuniunii Naționale, Marine Le Pen, relatează Reuters.
Prețurile obligațiunilor guvernamentale franceze pe 10 ani au inversat totuși câștigurile anterioare, împingând randamentele în creștere cu 4 puncte de bază la 3,33%, cel mai ridicat nivel din noiembrie, într-un semn de nervozitate cu privire la riscurile politice din țară.
"Există un sentiment de ușurare că primul tur al alegerilor din Franța nu a fost atât de cuprinzător în favoarea lui Le Pen, așa cum indicau sondajele", a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG.
Sondajele la ieșirea de la urne au arătat că Reuniunea Națională (RN) al lui Marine Le Pen a obținut aproximativ 34% din voturi, cu un avans confortabil față de rivalii de stânga și centriști. Însă șansele ca RN-ul eurosceptic și antiimigrație să câștige puterea săptămâna viitoare vor depinde de înțelegerile politice încheiate de rivalii săi în zilele următoare.
Accentul se pune acum pe turul doi din 7 iulie și va depinde de modul în care partidele decid să își unească forțele în fiecare dintre cele 577 de circumscripții ale Franței pentru turul doi, ceea ce ar putea duce în continuare la o majoritate pentru RN.
"Investitorii sunt îngrijorați de faptul că, în cazul în care RN câștigă o majoritate, acest lucru ar putea pregăti terenul pentru ca Franța să intre în conflict cu UE, ceea ce ar putea perturba puternic piețele europene și moneda euro", a declarat Vasu Menon, director general al strategiei de investiții la OCBC.
Peste ocean, în centrul atenției investitorilor rămâne dacă și când va începe Fed să reducă ratele dobânzilor, în urma datelor de vineri care arată că inflația lunară din SUA a rămas neschimbată în luna mai.
Cu toate acestea, piețele se agață de așteptările privind cel puțin două reduceri ale ratelor din partea Fed în acest an, o reducere în septembrie având o probabilitate de 63%, a arătat instrumentul CME FedWatch.
În ceea ce privește monedele, yenul JPY=EBS a fost tranzacționat ușor mai slab, la 161,06 unități pentru un dolar, după ce vineri a coborât la 161,27, cel mai slab nivel de la sfârșitul anului 1986.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...