România, contract cu Rheinmetall, în valoare de 328 milioane de euro

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Skynex Oerlikon, sistem de apărare antiaeriană Rheinmetall / Foto: Rheinmetall
Skynex Oerlikon, sistem de apărare antiaeriană Rheinmetall / Foto: Rheinmetall
Ministerul român al Apărării a încheiat un contract cu Rheinmetall pentru modernizarea completă a sistemelor de artilerie de apărare antiaeriană Oerlikon GDF 103 ale țării.

Pentru Rheinmetall, cu sediul la Düsseldorf, aceasta este prima comandă majoră din România. În valoare de aproximativ 328 de milioane de euro, contractul cuprinde livrarea a patru sisteme, precum și instruire, piese de schimb și alte servicii.  Două sisteme urmează să fie livrate în următorii doi ani, iar alte două în termen de trei ani, se spune într-un comunicat al companiei.

"Această comandă substanțială în premieră din partea guvernului român ne lărgește amprenta în Europa Centrală. De asemenea, subliniază rolul Rheinmetall ca furnizor principal de sisteme de apărare aeriană la sol. În plus, comanda va consolida capacitățile defensive ale UE și NATO pe flancul estic al Europei, ceea ce ne bucură foarte mult", declară Armin Papperger, președintele consiliului executiv al Rheinmetall AG. La Satu Mare, în România, aproape de granițele țării cu Ucraina și Ungaria, Rheinmetall operează deja de câteva luni un centru de service, unde asigură întreținerea și service-ul vehiculelor militare.

Fiecare dintre sistemele comandate constă într-un sistem de control al focului Oerlikon Skymaster TLCN; un radar de achiziție tactică în bandă X 3D, sau X-TAR3D; șase tunuri duble Oerlikon GDF009 TREO de 35 mm, inclusiv autoîncărcător; și două camioane speciale de mare capacitate pentru transportul sistemului de control al focului și al radarului de urmărire.  

Skynex de la Rheinmetall 

Un sistem modernizat de artilerie antiaeriană Oerlikon, soluția de apărare antiaeriană Skynex a grupului este un sistem de apărare antiaeriană modular și flexibil, bazat la sol, pentru protecția obiectelor și instalațiilor staționare în rază scurtă și apropiată. Reprezentând cea mai recentă stare a tehnicii, este capabil să atace simultan până la patru ținte la distanță foarte scurtă, inclusiv ținte terestre.

Soluțiile de apărare antiaeriană pe bază de tunuri din familia de produse Skynex se pretează în mod deosebit la operațiunile la distanță mică, unde rachetele ghidate sunt ineficiente. Efectoarele utilizate aici sunt tunuri automate cu tragere rapidă Oerlikon, cu o cadență de tragere de 1.100 de cartușe pe minut și o rază maximă de acțiune de până la 4.000 de metri.

Succesul recent al bătrânului tanc antiaerian Gepard de 35 mm în Ucraina subliniază eficiența remarcabilă a apărării antiaeriene pe bază de tunuri în contracararea amenințărilor aeriene - în special a rachetelor de croazieră și a dronelor - și importanța continuă a apărării antiaeriene cu rază scurtă de acțiune în războiul modern.

În comparație cu Gepard, Skynex constituie nu numai un salt generațional în ceea ce privește tehnologia senzorilor, desfășurarea în rețea a mai multor unități tactice și includerea în sisteme de comandă și control de eșalon superior. Eficacitatea sa de luptă unică rezultă, de asemenea, din utilizarea muniției Ahead de 35 mm cu temporizare programabilă de la Rheinmetall, asigurând o eficacitate maximă împotriva țintelor mici și în mișcare rapidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel