Rinat Ahmetov a pierdut 16 miliarde de dolari în cinci ani!
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetov
Deși a pierdut enorm începând din 2013, omul de afaceri Rinat Ahmetov rămâne cel mai bogat cetățean al Ucrainei. Potrivit Bloomberg, care monitorizează situația financiară a celor mai înstăriți oameni ai lumii, în 25 septembrie, averea patronului clubului de fotbal Șahtior Donețk, se cifra la 5,9 miliarde de dolari.

În ultimul timp, Ahmetov a reușit să își revină după căderea dezastruoasă înregistrată în ultimii cinci ani. Evenimentele politice din Ucraina au afectat puternic marile averi ale Ucrainei. Nu a scăpat nici Ahmetov. Din 2013 averea lui s-a redus de 3,5 ori, coborând de la 22 de miliarde de dolari, la aproape 6.

Deosebit de dureroasă pentru Ahmetov a fost pierderea activelor din estul Ucrainei. O perioadă, separatiștii au lăsat în pace o serie de întreprinderi, dar ulterior au anunțat ”naționalizarea”. Și-au introdus oameni în structurile de conducere ale fabricilor și altor companii și au început să pretindă profitul.

Mediul de afaceri ucrainean a avut de suferit și de pe urma naționalizării operată de autorități. Astfel, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai țării, Igor Kolomoiski, a pierdut controlul asupra PrivatBank, un pion important pe piața ucraineană a Ucrainei.

În ceea ce îl privește pe Ahmetov, în 2017 justiția a dispus readucerea în proprietatea statului a unui mare pachet de acțiuni Ukrtelekom. În 2015, averea lui Ahmetov ajunsese la 3 miliarde de dolari. În trei ani, el și-a sporit averea cu 1,5 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel