Infecția cu SARS-CoV-2 a fost asociată cu un risc crescut de diabet în rândul tinerilor, în timp ce alte infecții respiratorii acute nu au fost asociate, indică noile date ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Aceștia sfătuiesc medicii să monitorizeze persoanele mai tinere de 18 ani în lunile care urmează unei infecții cu SARS-CoV-2 pentru depistarea debutului diabetului.
Constatările, care sunt susținute de studii independente la adulți, "subliniază importanța prevenirii COVID-19 în rândul tuturor grupurilor de vârstă, inclusiv vaccinarea tuturor copiilor și adolescenților eligibili, precum și prevenirea și tratamentul bolilor cronice", spun Barrett și colegii.
"Infecția cu SARS-CoV-2 ar putea duce la diabet de tip 1 sau de tip 2 prin mecanisme complexe și diferite", spun ei.
Dovezile emergente au început să sugereze, la mijlocul anului 2020, că COVID-19 poate declanșa apariția diabetului la persoanele sănătoase, după cum a raportat Medscape. Ulterior, a fost înființat un nou registru global pentru a colecta date despre pacienții cu diabet legat de COVID-19, numit registrul CoviDiab.
Nu este clar dacă diabetul după COVID-19 este tranzitoriu sau permanent
Din una dintre bazele de date utilizate în noul studiu 80.893 de persoane cu vârsta mai mică de 18 ani diagnosticate cu COVID-19 în perioada martie 2020 - 26 februarie 2021 au fost comparate cu persoanele de vârstă și sex potrivite în acea perioadă care nu au avut COVID-19 și cu grupurile prepandemice cu și fără diagnostic de boală respiratorie acută în perioada 1 martie 2017 - 26 februarie 2018.
Vaccinarea cu doza a 3-a. Ce au descoperit medicii americani
Din cea de-a doua bază de date, HealthVerity, 439.439 de tineri diagnosticați cu COVID-19 în perioada 1 martie 2020 - 28 iunie 2021 au fost comparați cu tineri de vârstă și sex corespunzător fără COVID-19. Aici, nu a existat un grup de comparație prepandemic.
Astfel, noile diagnostice de diabet au avut o probabilitate cu până la 166% mai mare de a apărea la cei cu COVID-19
Barrett și colegii săi oferă mai multe explicații potențiale pentru asocierea observată între COVID-19 și diabet, inclusiv un atac direct asupra celulelor beta pancreatice care exprimă receptorii enzimei de conversie a angiotensinei 2, sau prin intermediul hiperglicemiei de stres care rezultă din furtuna de citokine și alterarea metabolismului glucozei.
O altă posibilitate este precipitarea spre diabet din prediabet; aceasta din urmă este o afecțiune prezentă la 1 din 5 adolescenți din SUA.
Tratamentul cu steroizi în timpul spitalizării ar fi putut duce la hiperglicemie tranzitorie, dar numai 1,5% până la 2,2% din codurile de diabet au fost pentru diabet indus de medicamente sau substanțe chimice. Majoritatea au fost pentru tipul 1 sau 2.
Alternativ, creșterea în greutate asociată pandemiei ar fi putut contribui, de asemenea, la riscurile atât pentru COVID-19 severă, cât și pentru diabetul de tip 2.
"Deși acest studiu poate oferi informații despre riscul de diabet în urma infecției cu SARS-CoV-2, sunt necesare date suplimentare pentru a înțelege mecanismele patogene de bază, fie cele cauzate de infecția SARS-CoV-2 în sine, fie cele rezultate din tratamente, și dacă un diagnostic de diabet asociat cu COVID-19 este tranzitoriu sau duce la o afecțiune cronică", concluzionează Barrett și colegii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...