Riscurile creșterii ROBOR. Avertismentul lansat de CONAF
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Câciu: Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit
Câciu: Inflaţia îi afectează pe cei cu venituri mici şi medii. Cine e bogat şi se plânge înseamnă că are o problemă şi e ipocrit
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) atrage atenţia asupra riscurilor ascunse în creşterea ROBOR.

Într-un comunicat remis presei, CONAF subliniază că o creştere a costurilor creditării este un risc evident şi de neevitat, însă firmele mici şi mijlocii se pot aştepta la înăsprirea condiţiilor de creditare şi, în consecinţă, la scăderea cererii de mărfuri şi servicii din partea populaţiei. Intensificarea inflaţiei peste prognozele iniţiale a determinat banca centrală să majoreze dobânda cheie cu 0,75%, până la 3,75% - un semnal puternic de scumpire a creditării pentru firme şi populaţie.

Un alt element important este evoluţia ratei dobânzii facilităţii de credit, care a urcat la 4,75% şi care arată costurile la care BNR împrumută băncile ce au nevoie de lichidităţi. Dacă băncile se împrumută de la BNR cu 4,75% pe termen scurt, atunci în piaţa financiară dobânzile la care se împrumută între ele vor fi, evident, mai mari.

"Pentru firmele noi, creşterea ratelor din ultimele luni ar putea fi prima pe care au experimentat-o vreodată. Datele afişate de BNR arată o creştere puternică a creditelor în lei din ultimul an, care au urcat cu aproape 25%, de la 78,8 miliarde de lei cât erau în martie 2021, până la 98,4 miliarde de lei în aceeaşi lună din 2022. De la începutul anului, împrumuturile în moneda naţională pentru întreprinderile nefinanciare au crescut până în martie cu 5,25 miliarde de lei, ca atare, creşterea ratelor dobânzilor ar putea avea un impact semnificativ asupra firmelor la nivel naţional", a avertizat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF

Inflaţia descrie şi creşterea galopantă a costurilor de producţie pentru firmele româneşti, iar scumpirea creditării este un alt risc semnificativ care poate afecta afacerile. Estimările analiştilor din piaţa financiară pentru evoluţia dobânzilor sunt alarmante: este posibil ca BNR să urce dobânda sa cheie la 5,5%, iar rata dobânzii la facilitatea de creditare, care descrie dobânda la care banca centrală împrumută băncile care au titluri de stat, să se situeze la 6,50%. În perspectivă, dacă băncile se împrumută de la BNR la 6,50%, atunci analiştii avertizează că ROBOR ar putea urca la 7% la finalul anului.

Citește și ROBOR începe săptămâna cu o nouă creștere

În comunicat se precizează că scumpirea creditării nu este însă singurul risc pe care îl au firmele mici şi mijlocii în actuala conjunctură cu inflaţie mare, incertitudine şi volatilitate în pieţele financiare. Întreprinderile care se bazează pe facilităţi variabile de descoperire de cont ar putea constata că ratele lor devin mai scumpe în lunile următoare. Pentru întreprinderile mici, aflate în poziţii financiare limitate, în special cele care depind de facilităţile de descoperire de cont, este înţelept să acţioneze din timp, să discute cu banca pentru a obţine soluţii alternative, care ar putea include refinanţarea.

Cum ratele dobânzilor urmează să crească în următoarele luni, CONAF menţionează că este de aşteptat să se intensifice riscul ca băncile să înăsprească şi ele condiţiile de creditare, deoarece se vor concentra asupra descifrării riscurilor ca debitorii pe care îi împrumută să aibă de fapt mijloacele de a îşi rambursa împrumuturile. În plus, băncile vor lua în calcul şi probabilitatea sporită ca, în anumite domenii, firmele să încaseze mai greu şi mai târziu banii de la beneficiarii mărfurilor sau serviciilor, ceea ce se va traduce în creşterea riscului de finanţare, deci fie în scumpirea creditării, fie în respingerea cererilor de împrumut.

Potrivit organizaţiei, un sondaj al BNR arăta că, în ultimul trimestru al anului trecut, sectorul bancar considera că cel mai riscant segment este cel al întreprinderilor mici. Mai mult, în ultimul trimestru al anului trecut, 29% dintre bănci şi-au înrăutăţit perspectiva asupra riscului de credit pentru firmele mici, o creştere semnificativă faţă de trimestrul anterior, când 18% şi-au înrăutăţit perspectiva, arată sondajul.

"Ne îngrijorează şi perspectiva unui foarte posibil scepticism al băncilor în raport cu evoluţia firmelor mici, care s-ar reflecta fie în scumpirea creditării, fie în respingerea cererilor de împrumut. Există însă şi un risc mai puţin perceptibil: acela ca firmele să fie afectate indirect de scumpirea creditării persoanelor fizice, care îşi pot recalibra cheltuielile sub apăsarea dublă a facturilor mari la utilităţi şi majorării ratelor la împrumuturi", a conchis preşedintele CONAF. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel