Rivalitatea chino-americană: Tot un Război rece, dar altfel
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
SUA-China / FOTO: Freepik
SUA-China / FOTO: Freepik
Într-o economie globală mult mai interconectată, tensiunile geopolitice dintre Statele Unite și China nu pot fi comparate cu rivalitatea lumii libere împotriva țărilor blocului comunist din anii 1950. Decuplarea ar putea totuși să se agraveze.

Istoria nu se va repeta. China nu va experimenta soarta Uniunii Sovietice din perioada Războiului Rece. Este ideea dezvoltată de un studiu special, publicat recent de Gita Gopinath, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI) și Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al instituției.

Totuși, opoziția dintre două blocuri rivale având, China și Rusia, pe de o parte, Statele Unite și aliații lor occidentali, pe de altă parte, readuc în memorie acele vremuri ale Războiului Rece din anii 1950.

Imediat după al Doilea Război Mondial, politica comercială a SUA față de țările comuniste s-a intensificat cu tarife mari, exportul de produse militare și strategice supuse unor controale severe, sancțiuni specifice, inclusiv un embargo total împotriva Coreei de Nord și a Chinei.

Rezultatul: ponderea schimburilor comericane dintre Statele Unite și aliații lor săi cu țările din blocul comunist s-a prăbușit de la aproximativ 25% din comerțul total la circa 10% până la căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul anului 1989.

Actualele tensiuni dintre China și Statele Unite nu vor avea aceleași consecințe. Astăzi, dinamica este diferită și fragmentarea relațiilor comerciale globale ar trebui să fie mai mică.

Rolul lanțurilor valorice

Lumea de azi este fundamental diferită. La începutul Războiului Rece (1947-1952), comerțul global cu produse manufacturate reprezenta doar 12% din PIB. În ultimii cinci ani (2019-2023), procentul a fost în medie de aproximativ 44%. La acea vreme, comerțul cu materii prime reprezenta mai mult de 40% din totalul comerțului, acum este de numari 14% din fluxurile de mărfuri.

Studiul elaborat de Gita Gopinath și Pierre-Olivier Gourinchas subliniază, de asemenea, importanța așa-ziselor economii nealiniate, care beneficiază de opoziția dintre primele două economii ale lumii, acționând ca intermediari. Ceea ce reflectă creșterea schimburilor de bunuri intermediare și finale legate de lanțurile valorice instituite de multinaționale.

Interdependența economică între țări este mult mai mare astăzi. Costurile comerciale au scăzut considerabil (taxe vamale mai scăzute, îmbunătățiri ale tehnologiilor de transport maritim etc.) „Astăzi, producția este împărțită în lanțuri valorice globale mult mai complexe decât acum șaptezeci de ani”, subliniază cei doi autori ai lucrării.

Țările nealiniate fac legătura

Gopinath și Olivier Gourinchas subliniază, de asemenea, importanța așa-numitelor economii nealiniate, care profită de rivalitatea celor două state. Până în anii 1950, comerțul cu economiile nealiniate scăzuse cu aproape 40%”. Acum, multe dintre produsele importate de americani din China au fost înlocuite de cele provenite din Mexic, Canada și țări asiatice, în special Vietnam.

Totuși, Beijingul nu se vede exclus de pe piața americană. China eludează sancțiunile vamale ale SUA. Cum? Prin intermediul investițiilor sale străine directe (ISD), producătorii chinezi s-au stabilit în aceste țări terțe nealiniate. „Există o legătură importantă între creșterea prezenței chineze într-o țară – măsurată fie prin exporturi, fie prin noi investiții anunțate – și creșterea exporturilor țării respective cu Statele Unite”, indică studiul.

Această observație contrastează puternic cu experiența Războiului Rece. Economiile nealiniate ale vremii nu au intervenit pentru a reduce decalajul dintre blocurile estice și vestice.

În stadiul actual, amploarea fragmentării economice și comerciale rămâne relativ scăzută. Decuplarea dintre blocurile geopolitice rivale din timpul Războiului Rece sugerează că aceasta s-ar putea înrăutăți considerabil dacă persistă tensiunile geopolitice și se intensifică politicile comerciale restrictive, avertizează Gita Gopinath și Pierre-Olivier Gourinchas. Un lucru pare sigur în ochii lor: cu cât mai multe fluxuri comerciale transfrontaliere trec prin țări intermediare, cu atât politicile mai puțin protecționiste care favorizează fragmentarea (restricționarea exporturilor, creșterea taxelor vamale) sunt susceptibile de a fi eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel