Rivian nu mai produce furgonete electrice în România
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Rivian întrerupe colaborarea cu Mercedes-Benz
Rivian întrerupe colaborarea cu Mercedes-Benz
Compania americană Rivian Automotive Inc a anunţat luni că societatea mixtă pe care o deţine cu Mercedes-Benz va lua o pauză, după doar trei luni de când firmele au încheiat un parteneriat pentru a produce furgonete electrice în România, Polonia sau Ungaria, transmite Reuters.

Producătorul american de vehicule electrice a informat că se va concentra pe afacerile sale comerciale şi de consum, pentru a spori fluxul de numerar al operaţiunilor sale din SUA.

"Întreruperea parteneriatului reflectă procesul prin care evaluăm permanent proiectele noastre majore, în timp ce ţinem cont de condiţiile economice actuale şi anticipate", a afirmat directorul financiar al Rivian, Claire McDonough.

În septembrie, Mercedes-Benz Vans şi Rivian au încheiat un memorandum de înţelegere privind producerea de furgonete electrice într-o fabrică din România, Polonia sau Ungaria, în următorii ani, în cadrul unei societăţi mixte.

Planurile pentru unitatea unde vor fi produse vehicule electrice Mercedes-Benz Vans în Jawor, Polonia, nu sunt afectate iar strategia privind electrificarea nu va fi modificată, a afirmat Mathias Geisen, şeful Mercedes-Benz Vans. 

Citește și:

Două cuvinte au făcut ca valoarea Rivian să ajungă la 90 de miliarde de dolari

Rivian Automotive Inc. a ajuns la o valoare de piață de 90 de miliarde de dolari la două zile după oferta publică inițială, determinând fanii să facă comparații cu Tesla Inc. 

Dar există diferențe clare. Atunci când Tesla a fost scoasă pe bursă în 2010, firma condusă de Elon Musk a dezvăluit venituri de 93 de milioane de dolari și pierderi mult mai mici decât cele de un miliard de dolari raportate de Rivian pentru prima jumătate a anului. Mai mult, capitalizarea inițială a pieței Tesla a fost de aproximativ 2 miliarde de dolari și nu a ajuns la 90 de miliarde de dolari până în 2020. 

Unsprezece ani mai târziu, Rivian este al cincilea mare producător auto din lume după capitalizarea de piață, după ce a livrat doar câteva vehicule electrice clienților. După ce au urcat cu 29% în prima zi de tranzacționare, acțiunile Rivian au crescut cu 5,5% în tranzacțiile de joi, înainte de începerea ședinței bursiere, ridicând evaluarea sa peste General Motors Co.

"Împreună cu oferta publică inițială a Lucid (LCID), cursa pentru a fi "următoarea Tesla" este în plină desfășurare și se întâmplă din ce în ce mai mult pe piețele publice", a scris Ben Laidler, strateg de piață global eToro, într-o notă, citată de Bloomberg.

Citește și:

Tesla a fost detronată de start-up-ul Lucid Motors

Lucid Motors, un producător auto nou înființat, a detronat Tesla, producătorul dominant de mașini electrice, ca producător al vehiculului electric care poate parcurge cea mai mare distanță cu o singură încărcare.

Modelul de top al Lucid, Air Dream Edition Range, poate parcurge 520 de mile cu o baterie plină, a anunțat joi Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, depășind cu peste 160 de km Tesla Model S Long Range, care era anterior mașina care putea parcurge cea mai mare distanță cu o singură încărcare, notează The New York Times.

Distanța pe care o pot parcurge mașinile electrice înainte de a trebui să fie conectate la priză - un parametru cunoscut sub numele de autonomie - este important deoarece infrastructura pentru încărcarea vehiculelor este la început, iar umplerea unei baterii poate dura ore, în funcție de mașină și de încărcător.

Lideri mondiali doresc ca oamenii să treacă la vehicule electrice pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple până când industria auto nu va atenua temerile că șoferii vor rămâne blocați din cauza lipsei unei prize sau că vor trebui să aștepte ore întregi pentru ca mașinile lor să fie alimentate. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel