Ro e-Transport. 500.000 de țigarete fără timbru, depistate de Antifraudă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
DGAF
DGAF
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a organizat, în 4 iunie, o acţiune naţională de monitorizare a transporturilor rutiere cu risc fiscal ridicat, în urma căreia au fost identificate 29 de situaţii care au impus aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi confiscarea contravalorii bunurilor transportate, în sumă totală de 426.259 lei.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), au fost verificate 1.631 de autovehicule de transport marfă iar
analiza datelor generate prin RO e-Transport a evidenţiat o tendinţă de creştere a conformării voluntare în rândul contribuabililor.

"În cadrul acţiunii, inspectorii antifraudă au identificat în trafic mai multe autovehicule de transport marfă cu masa maximă autorizată de peste 2,5 tone, care efectuau transporturi de bunuri cu risc fiscal ridicat fără respectarea condiţiilor legale. Un caz semnificativ a fost cel al unui transport ilegal de ţigarete, identificat pe baza informaţiilor generate de Sistemul RO e-Transport şi analizelor de risc derulate de DGAF. În urma verificărilor, au fost descoperite 500.000 de ţigarete netimbrate, în valoare estimată de 650.000 lei, pentru care a fost întocmit proces-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională (PVCSC) în vederea confiscării. În ceea ce priveşte posibilele infracţiuni de natură penală, au fost sesizate structurile specializate din cadrul Poliţiei Române", se precizează în comunicat.

Numărul cazurilor de nerespectare a prevederilor OUG nr. 41/2022 (pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, n.r.) a înregistrat o scădere semnificativă, susţine ANAF.

De asemenea, în luna mai 2025, 24.374 de contribuabili au generat 330.568 de coduri UIT pentru achiziţii intracomunitare de bunuri, în valoare totala de aproximativ 1,7 miliarde lei. Ca urmare a monitorizării acestor tranzacţii şi a analizelor de risc, DGAF a iniţiat acţiuni ţintite de control care au dus la stabilirea de sume suplimentare datorate bugetului de stat în valoare de aproximativ 8,35 milioane de lei, precum şi la instituirea de măsuri asiguratorii în cuantum de 3,3 milioane de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bancnote
Bursa de Valori București
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com

pixel