Roșii cu 2,5 lei kilogramul în noiembrie. De unde pot fi cumpărate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Tomate din recolta de toamnă de la 820 de producători din judeţul Olt, înscrişi în programul de sprijin pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, sunt livrate în această perioadă pentru piaţa internă, potrivit şefului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Dragoş Drăghicescu. 

El a precizat joi că 837 de fermieri din judeţ s-au înscris şi au plantat tomate pentru ciclul al doilea, iar dintre aceştia 820 livrează în prezent tomate pentru piaţa internă. În primul ciclu al programului, derulat în primăvară, au fost înscrişi şi au reuşit să beneficieze de ajutorul de minimis peste 3.700 de fermieri din judeţul Olt. 

Pentru a beneficia de ajutorul de minimis în ciclul al doilea al programului, legumicultorii trebuie să valorifice cel puţin două tone de tomate în perioada noiembrie - decembrie. 

Potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, tomatele româneşti au preţuri între 2 lei şi 4 lei pe kilogram, în funcţie de calitate, dacă sunt cumpărate în cantităţi mari, de la producător de acasă sau din pieţele de gross. Din pieţe, tomatele româneşti pot fi cumpărate la preţuri între 2,5 lei şi 6 lei pe kilogram, a menţionat Păunel. El a spus că un preţ mai ridicat au tomatele speciale, respectiv cele de culoare roz, portocaliu sau ciocolatiu, la fel şi roşiile cherry. 

"Fermierii au diversificat producţia, au reuşit să producă şi tomate din soiuri speciale, de exemplu cele cu forme alungite, tomate roz, care sunt foarte apreciate de cumpărători, tomate portocalii, tomate ciocolatii, se produc şi roşii cherry. Este adevărat, tomatele din aceste soiuri speciale sunt cultivate pe suprafeţe mai mici faţă de tomatele obişnuite, iar preţul lor este mai mare", a spus Păunel. 

Preşedintele SPA Olt a susţinut că fermierii care au beneficiat de ajutorul de minimis pentru cultivarea tomatelor, în majoritatea cazurilor au făcut investiţii pentru dezvoltare şi pentru modernizarea solariilor. 

"Sperăm să continue programul de sprijin pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, producătorii au reuşit să facă investiţii în solarii, au cumpărat centrale, combustibil, diferite materiale pentru solarii, seminţe de calitate", a afirmat Ion Păunel, menţionând totodată că legumicultorii din judeţ au accesat şi alte soluţii de finanţare pentru dezvoltarea exploataţiilor, precum proiectele cu fonduri europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel