Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
El a precizat joi că 837 de fermieri din judeţ s-au înscris şi au plantat tomate pentru ciclul al doilea, iar dintre aceştia 820 livrează în prezent tomate pentru piaţa internă. În primul ciclu al programului, derulat în primăvară, au fost înscrişi şi au reuşit să beneficieze de ajutorul de minimis peste 3.700 de fermieri din judeţul Olt.
Pentru a beneficia de ajutorul de minimis în ciclul al doilea al programului, legumicultorii trebuie să valorifice cel puţin două tone de tomate în perioada noiembrie - decembrie.
Potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, tomatele româneşti au preţuri între 2 lei şi 4 lei pe kilogram, în funcţie de calitate, dacă sunt cumpărate în cantităţi mari, de la producător de acasă sau din pieţele de gross. Din pieţe, tomatele româneşti pot fi cumpărate la preţuri între 2,5 lei şi 6 lei pe kilogram, a menţionat Păunel. El a spus că un preţ mai ridicat au tomatele speciale, respectiv cele de culoare roz, portocaliu sau ciocolatiu, la fel şi roşiile cherry.
"Fermierii au diversificat producţia, au reuşit să producă şi tomate din soiuri speciale, de exemplu cele cu forme alungite, tomate roz, care sunt foarte apreciate de cumpărători, tomate portocalii, tomate ciocolatii, se produc şi roşii cherry. Este adevărat, tomatele din aceste soiuri speciale sunt cultivate pe suprafeţe mai mici faţă de tomatele obişnuite, iar preţul lor este mai mare", a spus Păunel.
Preşedintele SPA Olt a susţinut că fermierii care au beneficiat de ajutorul de minimis pentru cultivarea tomatelor, în majoritatea cazurilor au făcut investiţii pentru dezvoltare şi pentru modernizarea solariilor.
"Sperăm să continue programul de sprijin pentru cultivarea tomatelor în spaţii protejate, producătorii au reuşit să facă investiţii în solarii, au cumpărat centrale, combustibil, diferite materiale pentru solarii, seminţe de calitate", a afirmat Ion Păunel, menţionând totodată că legumicultorii din judeţ au accesat şi alte soluţii de finanţare pentru dezvoltarea exploataţiilor, precum proiectele cu fonduri europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...