ROBOR, ziua şi recordul. La ce nivel a ajuns indicele marţi, 7 iunie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Robor
Robor
ROBOR continuă să crească, spre îngrijorarea românilor care au credite ale căror rate depind de acest indice.

 Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat marrți la 6,07%, de la 6,05% luni. La începutul lunii mai, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 5,01%, în timp ce la începutul lunii aprilie acesta era cotat la 4,60%.

Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,18% de la 6,17% luni, iar indicele la 12 luni a urcat la 6,38%, de la 6,36%. Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 1,86% pentru T4 2021.

 

Citeşte şi: Adrian Vasilescu: Inflația atacă tot: de la nivelul de trai, la puterea de cumpărare

 

Consultantul strategic al Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a vorbit pentru DCNews despre inflație, despre efectele ei devastatoare. 

”Inflația nu a fost niciodată o problemă teoretică. Desigur, există și încă se lucrează la multe studii în lume, pentru că inflația este un fenomen periculos. În primul rând, dezorganizează prețurile, atacă nivelul de trai, reduce puterea de cumpărare nu numai a monedelor, dar și puterea de cumpărare a salariilor, a veniturilor”, a spus Adrian Vasilescu. 

Prin urmare, a continuat el, acest fenomen care atacă bunăstarea este o preocupare pretutindeni în lume. Acum, lumea întreagă, din America până în Japonia trece printr-o foarte gravă inflație, un ciclu inflaționist foarte puternic. De această dată, a spus oficialul BNR, am importat această inflație din lume, am luat-o la noi, astfel că din ianuarie 2021 trăim, din nou, cu un ciclu inflaționist. 

Ce deosebire există între noi și lumea mare? Pentru că, dacă ne uităm la ce scriu americanii și ce scriu cei de la Banca Centrală Europeană, din zona euro, o să vedem că ei se raportează la două extreme. Criza de acum față de criza din 1973-1978. Acunci a fost o criză cauzată tot de motive energetice. Petrolul, care a fost o lungă perioadă de timp foarte ieftin, a făcut explozie dintr-odată. Au mai fost și sancțiunile pe care țările membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol le-au pus în cârca Statelor Unite. S-au creat atunci, în anii 1970-1980, cozi la benzină mai ceva ca la noi”, a spus Adrian Vasilescu în dialogul avut cu jurnalistul Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel