ROBOR 4.71%. Adrian Bența: Românii, puși în fața faptului împlinit

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Bența / Foto: Facebook
Adrian Bența / Foto: Facebook
Românii cu credite sunt din ce înc e mai împovărați de ratele pe care trebuie să le plătească la bănci din cauza ROBOR care a crescut extrem de mult în ultima perioadă.

În acest context, consultantul fiscal Adrian Bența este de părere că: ”Din păcate în momentul în care am intrat în această situație, a spiralei inflației, de criză pandemică urmată de o criză generată de conflictul militar din Ucraina, cetățeanul este pus în fața faptului împlinit. Dar cu toate acestea întotdeauna mai există soluții, iar soluțiile sunt relativ destul de simple și ar fi două. Unii dintre noi mai strâng cureaua și se organizează mai bine cu banii, deci cumpără strictul necesar. Însă aceasta este o soluție care nu prea este recomandată, din punctul meu de vedere. A doua, cea recomandată, pe cât posibil, dacă se poate, să ne diversificăm sursele de venit, să mai muncim un pic din timpul suplimentar și poate mai reușim să mai avem niște venituri suplimentare”.

Întrebat dacă guvernul poate face ceva pentru cei care totuși au nevoie de credite economistul spune că: ”Părerea mea e că nici simplul cetățean și nici guvernele, dacă ar încerca ceva, acuma nu ar reuși. Iar explicația este că nu poți să iei niște decizii împotriva legilor economiei, împotriva realității economice. Iar realitatea economică ne a arătat că suntem prinși într-o perioadă în care economia românească merge înainte dar gâfâie și toate costurile acestea din urmă în acest moment se decontează. Deci nu putem spune că gata a căzut economia României. Doamne ferește de așa ceva. Dar cam aici este nivelul acestei economii la momentul de față”, a conchis analistul într-o intervenție la B1TV.

Citește și: Adrian Bența: ”Guvernele noastre sunt mai încete față de ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi”

Adrian Bența, consultant fiscal, a explicat de ce România nu ia măsurile pe care alte state le-au luat pentru a stopa explozia prețurilor, măsuri precum înghețarea prețurilor sau eliminarea TVA.

Specialistul a spus că unele țări ”poate sunt mai îndrăznețe. Pot să își asume niște proceduri de infringement. Altele sunt mai calme, mai liniștite, mai ca noi, ca să nu spunem că, în general guvernele de la noi, așa mi se pare mie, uneori sunt mai încete față de ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Ideea este că nu poți să iei nici măsuri pompieristice care să ducă la alte efecte negative. Deci, probabil ar trebui totuși, chiar dacă noi ca români suntem cu sânge latin în vine, să măsurăm de mai multe ori și să tăiem până la o singură dată așa cum face acel croitor înțelept”.

Despre greutatea cu care autoritățile reacționează finanțistul a mai spus că: ”Situația este foarte ciudată. Noi în ultimii 80 de ani nu am fost în această situație ca după o pandemie, după o criză pandemică epidemiologică, să ne trezim cu un conflict armat de dimensiunea aceleia din Ucraina. Și atunci, probabil nimeni nu știa ce să facă, să o zicem pe românește! Și atunci, ne uităm în stânga și în dreapta. Însă într-adevăr, Guvernul trebuie să ia niște măsuri, să schimbe situația pentru acele categorii de persoane, acea populație care este grav afectată. Cum ar fi acolo unde sunt salariile minime pe economie, acolo unde leafa nu a mai crescut sau acolo unde cetățenii sunt strict dependenți de veniturile din buget”. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com
BNR / Foto: DCBusiness
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Magazin Skechers
Familie în vacanță la mare / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Bani
Adrain Negrescu / Foto: Facebook
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a Ungariei
Preț petrol / FOTO: Freepik

Petrolul, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...

Birouri
Dolari / sursa foto: Freepik.com
BP / FOTO: Site-ul companiei

Fuziune petrolieră XXL: Cine va prelua British Petroleum?

Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...

Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Warren Buffett
Ciocolata
Tokyo/ FOTO: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
iGaming
Donald Trump / Foto: Casa Alba

Trump „nu știe” dacă trebuie să respecte Constituția

Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...

Erste Group
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...


pixel