ROBOR la trei luni urcă la 3,09%
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bursa de Valori Bucureşti a deschis ședința în CREȘTERE
Bursa de Valori Bucureşti a deschis ședința în CREȘTERE
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut marţi la 3,09% pe an, de la 3,08%, valoare la care a stagnat de vineri, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni se situa la 2,99%, în timp ce pe 6 august 2018 avea o valoare de 3,40%. 

ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare în lei cu dobânda variabilă, a urcat şi el cu un punct procentual, la 3,18% faţă de ziua precedentă, în timp ce ROBOR la 9 luni a coborât cu 3 puncte procentuale, la 3,25%. Indicele ROBOR la 12 luni a scăzut la 3,31% pe an, de la 3,33% cât a fost luni. 

Indicele ROBOR la trei luni a continuat să scadă

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al doilea trimestru este de 2,63% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din primul trimestru al anului. 

IRCC pentru primul trimestru din 2019 a fost de 2,36%. 

În luna mai a acestui an a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel