Roboții vor înlocui muncitorii la Amazon? Ultima lor invenție pune pe gânduri VIDEO
Autor: Simona Haiduc | 12 noi 2022, 15:13
Amazon, al doilea angajator ca mărime din Statele Unite
Amazon, al doilea angajator ca mărime din Statele Unite
Sunt roboții viitorul Amazon? Laboratorul de robotică al gigantului american din domeniul comerțului online lucrează la automatizarea centrelor sale de distribuție din întreaga lume.

"Ceea ce vom face în următorii cinci ani va depăși ceea ce am făcut în ultimii 10 ani", a avertizat, la o conferință de presă, Joe Quinlivan, vicepreședintele departamentului de robotică al Amazon din cadrul centrului de inovare, deschis în urmă cu un an la Westborough, în nord-estul Statelor Unite.

Compania, fondată în urmă cu 28 de ani de Jeff Bezos, a prezentat cea mai recentă creație a sa, un braț robotic galben numit "Sparrow", capabil să detecteze, să selecteze și să gestioneze "milioane de produse" de toate formele și dimensiunile. Spre deosebire de predecesorii săi, care pot doar să orienteze pachete, "Sparrow" poate manipula obiecte cu ajutorul tuburilor sale cilindrice care le aspiră și le plasează în diferite coșuri.

Acest lucru le va permite angajaților să nu mai facă mișcări repetitive, concentrându-se pe activități "mai interesante, mai satisfăcătoare", îmbunătățind în același timp nivelul de "siguranță", explică Tye Brady, manager la Amazon Robotics. Aproape 75% din cele 5 miliarde de comenzi procesate de gigantul comerțului online sunt deja gestionate de un anumit tip de robot, potrivit lui Joe Quinlivan.

Amenințare pentru locurile de muncă?

"Nu este vorba despre mașini care să înlocuiască oamenii. Este vorba despre mașini și oameni care lucrează împreună", spune Brady. Robotizarea companiei a creat peste un milion de locuri de muncă în ultimii ani, inclusiv în domeniul ingineriei, al întreținerii, al tehnicienilor și al operatorilor, spun oficialii Amazon.

Deși ideea că automatizarea muncii ar duce la pierderi masive de locuri de muncă nu este susținută de cifrele recente publicate în iulie de Biroul de Statistică al SUA, utilizarea sporită a roboților poate avea totuși un impact negativ asupra angajaților.

Deși elimină o parte din volumul de muncă din depozite, aceste tehnologii pot contribui cu adevărat "la creșterea volumului de muncă și a ritmului, cu noi metode de monitorizare a angajaților", au avertizat cercetătorii de la UC Berkeley într-un studiu din 2019. Ei au dat exemplul jocului video MissionRacer folosit de Amazon, care îi pune pe angajați unul împotriva celuilalt pentru a asambla mai repede comenzile clienților.

Robotizarea poate fi, de asemenea, folosită de angajatori pentru "a reduce nivelul de calificare necesar pentru un loc de muncă, pentru a reduce costurile de formare și de recrutare", ceea înseamnă, de fapt, "o înghețare a salariilor și nesiguranța locului de muncă", potrivit aceleiași surse.

Acuzat în mod regulat de criticii săi de "sclavie modernă", Amazon, al doilea angajator ca mărime din Statele Unite după gigantul Walmart, a reușit până acum să respingă orice încercare de sindicalizare a angajaților, cu excepția unui depozit din New York. Gigantul comerțului online, care a cumpărat compania de robotică Kiva în urmă cu zece ani, dezvoltă programe de calculator, inteligență artificială, învățare automată, manipulare robotică, simulare, analiză predictivă și proiectare de prototipuri.

Pentru a scurta timpul dintre momentul în care un client achiziționează un produs și momentul în care îl primește, Amazon intenționează, de asemenea, să facă livrări ușoare de colete cu drona în două orașe din California și Texas până la sfârșitul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe