Roboții vor înlocui muncitorii la Amazon? Ultima lor invenție pune pe gânduri VIDEO

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Amazon, al doilea angajator ca mărime din Statele Unite
Amazon, al doilea angajator ca mărime din Statele Unite
Sunt roboții viitorul Amazon? Laboratorul de robotică al gigantului american din domeniul comerțului online lucrează la automatizarea centrelor sale de distribuție din întreaga lume.

"Ceea ce vom face în următorii cinci ani va depăși ceea ce am făcut în ultimii 10 ani", a avertizat, la o conferință de presă, Joe Quinlivan, vicepreședintele departamentului de robotică al Amazon din cadrul centrului de inovare, deschis în urmă cu un an la Westborough, în nord-estul Statelor Unite.

Compania, fondată în urmă cu 28 de ani de Jeff Bezos, a prezentat cea mai recentă creație a sa, un braț robotic galben numit "Sparrow", capabil să detecteze, să selecteze și să gestioneze "milioane de produse" de toate formele și dimensiunile. Spre deosebire de predecesorii săi, care pot doar să orienteze pachete, "Sparrow" poate manipula obiecte cu ajutorul tuburilor sale cilindrice care le aspiră și le plasează în diferite coșuri.

Acest lucru le va permite angajaților să nu mai facă mișcări repetitive, concentrându-se pe activități "mai interesante, mai satisfăcătoare", îmbunătățind în același timp nivelul de "siguranță", explică Tye Brady, manager la Amazon Robotics. Aproape 75% din cele 5 miliarde de comenzi procesate de gigantul comerțului online sunt deja gestionate de un anumit tip de robot, potrivit lui Joe Quinlivan.

Amenințare pentru locurile de muncă?

"Nu este vorba despre mașini care să înlocuiască oamenii. Este vorba despre mașini și oameni care lucrează împreună", spune Brady. Robotizarea companiei a creat peste un milion de locuri de muncă în ultimii ani, inclusiv în domeniul ingineriei, al întreținerii, al tehnicienilor și al operatorilor, spun oficialii Amazon.

Deși ideea că automatizarea muncii ar duce la pierderi masive de locuri de muncă nu este susținută de cifrele recente publicate în iulie de Biroul de Statistică al SUA, utilizarea sporită a roboților poate avea totuși un impact negativ asupra angajaților.

Deși elimină o parte din volumul de muncă din depozite, aceste tehnologii pot contribui cu adevărat "la creșterea volumului de muncă și a ritmului, cu noi metode de monitorizare a angajaților", au avertizat cercetătorii de la UC Berkeley într-un studiu din 2019. Ei au dat exemplul jocului video MissionRacer folosit de Amazon, care îi pune pe angajați unul împotriva celuilalt pentru a asambla mai repede comenzile clienților.

Robotizarea poate fi, de asemenea, folosită de angajatori pentru "a reduce nivelul de calificare necesar pentru un loc de muncă, pentru a reduce costurile de formare și de recrutare", ceea înseamnă, de fapt, "o înghețare a salariilor și nesiguranța locului de muncă", potrivit aceleiași surse.

Acuzat în mod regulat de criticii săi de "sclavie modernă", Amazon, al doilea angajator ca mărime din Statele Unite după gigantul Walmart, a reușit până acum să respingă orice încercare de sindicalizare a angajaților, cu excepția unui depozit din New York. Gigantul comerțului online, care a cumpărat compania de robotică Kiva în urmă cu zece ani, dezvoltă programe de calculator, inteligență artificială, învățare automată, manipulare robotică, simulare, analiză predictivă și proiectare de prototipuri.

Pentru a scurta timpul dintre momentul în care un client achiziționează un produs și momentul în care îl primește, Amazon intenționează, de asemenea, să facă livrări ușoare de colete cu drona în două orașe din California și Texas până la sfârșitul anului.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel