Roman Abramovici, dezvăluiri JENANTE despre afacerile oligarhului
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ce secrete mai ascunde acest om despre care se spune că este foarte tăcut
Ce secrete mai ascunde acest om despre care se spune că este foarte tăcut
Roman Abramovici, unul dintre oligarhii vedetă ai Rusiei, miliardarul despre care se spune că ar putea juca un rol important în eforturile comunității internaționale de a-l determina pe Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina are multe secrete, unele absolut jenante și care face țăndări imaginea de om de afaceri onest pe care fostul patron al clubului de fotbal Chelsea a încercat să și-o construiască în ultimii ani.

Despre Roman Abramovici se spune că se încadrează în acel grup de oligarhi care și-au construit averile pornind de la zero, dobândind un nume în cercurile de business ale țării și intrând, astfel, în vizorul și atenția celor de la Kremlin. Și tot despre el se spune că, de fapt nu Vladimir Putin l-a ajutat pe el ci, invers, Abramovici l-ar fi ajutat prin susținerea și numele său de persoană cinstită, în relația pe care liderul de la Kremlin a avut-o cu mediul de afaceri. Care este adevărul, este greu de spus. 

Cert este că acum ies la iveală o serie de date despre care, la un moment dat, s-a vorbit, dar fără să facă prea multă vâlvă. Acum însă, când Abramovici a intrat pe lista de sancțiuni internaționale pe fondul războiului declanșat de Putin în Ucraina, totul capătă altă dimensiune și importanță. Astfel, o anchetă BBC arată că Roman Abramovici ar fi dobândit o parte din averea sa prin fraudă, inclusiv printr-o licitație trucată. Problemele lui Roman Abramovici nu se mai termină. 

Jaf, licitație trucată, răpire...

Grație unui document de cinci pagini existent în arhivele poliției ruse, dar și pe baza altor surse de informații, BBC arată că o licitație din anul 1995 a fost trucată. Este vorba despre o licitație în cadrul căreia oligarhul rus a reușit să cumpere compania petrolieră Sibneft pentru doar 250 de milioane de dolari (226 de milioane de euro). El a vândut-o în 2005 pentru 13 miliarde de dolari (11,8 miliarde de euro).

La o altă licitație din 2002 pentru compania Slavneft, un reprezentant al unei companii chineze, concurent al lui Roman Abramovici, a fost răpit la sosirea la Moscova. El a reapărut atunci când compania chineză și-a retras oferta pentru achiziția participației la Slavneft scoasă la vânzare. Este adevărat că nu a fost stabilită nicio legătură directă între această răpire și oligarhul rus, dar suprapunerea celor două evenimente conduce la concluzia că nimic nu a fost întâmplător. În sfârșit, se vorbește și despre un jaf pus la cale de Abramovici asupra unui tren plin cu benzină în 1992. Avocații miliardarului rus neagă aceste acuzații. Dar, cum se știe, nu iese niciodată fum fără foc. 

Reamintim că Roman Abramovici a cumpărat Chelsea Blues în 2003. De la anunțarea sancțiunilor împotriva rușilor, viitorul clubului londonez, care a fost scos la vânzare, este incert. 

Citește și Abramovici e în corzi! Lovitură după lovitură pentru oligarhul rus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel