Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Grupaj de știri.
Miliardarul Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, și doi oameni de afaceri ruși au depus un recurs la tribunalul Uniunii Europene pentru a fi scoși de pe lista neagră a UE. Cei care figurează pe listă sunt supuși unor sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor lor. Potrivit Comisiei Europene, statele membre ale UE au înghețat până în prezent active rusești în valoare de aproape 30 de miliarde de dolari. Acești bani ar putea fi folosiți pentru a reconstrui Ucraina.
Cei trei se numără printre miile de personalități înscrise pe lista neagră a Uniunii Europene de la începutul ofensivei rusești în Ucraina. Miliardarul Roman Abramovici și alți doi oameni de afaceri ruși, Petr Aven și Mihail Fridman - ultimii doi fiind reputați apropiați ai lui Vladimir Putin - s-au adresat Curții Europene de Justiție pentru a obține anularea sancțiunilor luate împotriva lor de către UE. Ei își vor proprietățile și banii înapoi, precum și dreptul de a obține viză de intrare în diferite state ale UE.
Roman Abramovici a cumpărat în 2003 clubul de fotbal Chelsea, scos însă la vânzare, la începutul lunii martie a acestui an, cu câteva zile înainte ca oligarhul să fie sancționat de guvernul britanic. A fost cumpărat, cu aprobarea dată de guvernul de la Londra și de Premier League, de către un consorțiu condus de omul de afaceri american Todd Boehly, achiziția fiind finalizată zilele trecute.
Petr Aven este cunoscut pentru vasta sa colecție de artă rusă. Un tablou care îi aparținea, prezentat în cadrul expoziției Morozov de către Fundația Louis Vuitton din Paris, a fost "înghețat" și a rămas în Franța. În ceea ce-l privește pe Mihail Fridman, acesta a fondat Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia.
Peste 1.000 de personalități se află pe lista neagră a UE, stabilită în 2014 după anexarea Crimeei. Acesta a fost extins în mod semnificativ după războiul din 24 februarie anul acesta, purtat de Moscova în Ucraina. Potrivit Comisiei Europene, statele membre ale UE au înghețat active rusești în valoare de aproape 30 de miliarde de dolari, inclusiv 7 miliarde de dolari în iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și obiecte de artă.
Citește și Povestea conacului lui Sharon Stone. Cumpărat cu 6 milioane dolari este vândut acum cu 39 milioane
Statele Unite au sancționat sau blocat ambarcațiuni și avioane aparținând unor apropiați ai Kremlinului în valoare de peste 1 miliard de dolari și au "înghețat sute de milioane de dolari în active ale elitelor rusești în conturi din SUA", potrivit Casei Albe.
Factura pentru reconstrucția Ucrainei pare să fie mult mai mare - cel puțin 100 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, posibilitatea de a utiliza activele înghețate ale oligarhilor ruși a fost evocată la 20 mai de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"Avocații noștri lucrează intensiv pentru a găsi posibile modalități de a folosi activele înghețate ale oligarhilor pentru a reconstrui Ucraina", a declarat ea pentru postul de televiziune german ZDF.
Din partea americană, secretarul Trezoreriei SUA a vorbit în același sens. Potrivit acesteia, este "firesc ca, având în vedere distrugerile enorme din Ucraina și costurile imense de reconstrucție cu care se vor confrunta, să ne uităm la Rusia pentru a ajuta la plata a cel puțin o parte din sumă", a declarat Janet Yellen. Dar acest lucru nu ar fi posibil în SUA în acest moment, deoarece nu este legal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de știri.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...