România, sub ameninţarea unei crize agricole. Halici: Trebuie să găsim toate soluțiile pentru a diminua efectele
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre criza agricolă, secetă, dar și despre faptul că în PNRR nu s-au prins bani pentru agricultură.

Bogdan Chirieac l-a întrebat pe Nicușor Halici dacă se mai poate face ceva pentru agricultură măcar din fonduri europene, pentru că din nefericire în PNRR nu au prins și agricultura.  

PNRR-ul este destul de limitat

"Așa cum știți și dumneavoastră, din păcate PNRR-ul este destul de limitat din punct de vedere al posibilităților de a mai schimba foarte mult negocierea care din păcate nu a fost în interesul României, dar are programele operaționale regionale. Avem în vedere și aici și am avut câteva discuții și vom continua discuțiile cu mediul privat din toate sectoarele. Să creăm premise de dezvoltare pentru că și producătorii de vin în exercițiile anterioare financiare au tras sume foarte mari de bani în modernizarea atât a viilor cât și a capacităților de producție precum și în zona agricolă mai ales la culturile mari", a spus prefectul.

Nu se regăsește apa decât după 50-60 de centimetri de la suprafața solului

"Una din marile provocări am avut o discuție chiar zilele trecute, să vedem din păcate corelat și cu seceta care e accentuată și pare se că nu există un reper istoric, o secetă atât de accentuată, sunt locuri în județ în care nu sunt nu se regăsește apa decât după 50-60 de centimetri de la suprafața solului și sper ca lucrul ăsta măcar să tragă un semnal de alarmă și să dea importanță acelui canal Siret-Bărăgan de care și dumneavoastră știți foarte bine care a fost destul de avansat atunci când a căzut regimul comunist dar a fost lăsat foarte foarte mulți ani într-o plasă s-a uitat", a explicat interlocutorul nostru.

Va veni și o criză cred agricolă, care va accentua o criză alimentară

"Foarte mulți agricultori și în județul Vrancea încă nu au decis dacă mai însămânțează culturile de primăvară și mai folosesc inputurile pentru care au dat zeci de miliarde pentru că nu și le vor recupera. Și atunci din păcate crizele acestea care tot se rostogolesc una peste alta, de la cea pandemică, cea economică acum și cea umanitară, datorată războiului din proximitate cu seceta, va veni și o criză cred agricolă, care va accentua o criză alimentară și va trebui să găsim toate soluțiile pentru a diminua sau a tempera această criză", a declarat Nicușor Halici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel