România, ţara UE cu cea mai puternică creştere a vânzărilor cu amănuntul
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
România tranzitează o etapă în care comerțul cu amănuntul sporește în comparație cu celelalte state din Vestul și Nordul Europei.

În luna mai, volumul comerţului cu amănuntul a rămas nemodificat în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, când nivelul din zona euro a rămas stabil, iar UE a raportat o creştere de 0,1%.

În schimb, România este statul membru UE cu cea mai puternică creştere a vânzărilor cu amănuntul, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în România (3,3%), Portugalia (3,2%) şi Suedia (1,6%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovenia (minus 5,3%), Luxemburg (minus 4,5%) şi Polonia (minus 3,7%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un declin de 0,3%, în timp ce vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,3%, iar cele de produse non-alimentare nu s-au modificat.

Conform Agerpres, în mai, comparativ cu perioada similară din 2022, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 2,9% în zona euro şi cu 3% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat în Spania (7,3%), Cipru (6,1%) şi Malta (3,3%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovenia (minus 13,4%), Ungaria (minus 12,3%) şi Estonia (minus 9,6%).

România a raportat un avans anual de 3,2% în mai, faţă de un declin de 0,6% luna precedentă.

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un declin de 3,5%, cele de combustibili auto au scăzut cu 2,5% iar cele de produse non-alimentare au înregistrat un recul de 2,4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...


pixel