Romania a demarat procedura de blocare a vânzării E.ON către ungurii de la MVM

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
E.On
E.On
Există legături cu Rusia și riscuri geopolitice.

Ministerul Energiei din România a formulat o sesizare către Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD) în contextul tranzacției prin care grupul ungar MVM Zrt. intenționează să preia divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România. Această acțiune vine în urma unei analize detaliate realizate de autoritățile române, care au identificat multiple riscuri privind securitatea națională a țării.

Legături cu Rusia și riscuri geopolitice

Una dintre principalele preocupări ale Ministerului Energiei o reprezintă legăturile extinse ale MVM Zrt. cu Federația Rusă, în special cu companiile Gazprom și Rosatom, ambele aflate sub sancțiuni internaționale. Potrivit Ministerului, aceste relații ar putea pune România într-o situație vulnerabilă din punct de vedere al securității energetice și ar putea contraveni intereselor strategice ale Uniunii Europene. De asemenea, sunt invocate elemente de "decisive influence" și "effective control" în cadrul MVM Zrt. și al entității prin care se va realiza achiziția pachetului majoritar de la E.ON Energie România.

Controlul străin și transferul de date

Ministerul Energiei subliniază că analiza documentației depuse de MVM a relevat posibile vulnerabilități, inclusiv riscul ca acțiunile achiziționate de la E.ON Energie România să fie ulterior cesionate către entități din afaceri non-UE. Acesta ar putea facilita transferul indirect al controlului către entități care nu respectă reglementările europene în domeniul energetic și al transparenței tranzacțiilor. De asemenea, au fost identificate riscuri în protejarea datelor personale ale celor aproximativ 3 milioane de clienți ai E.ON Energie România.

Suspiciuni legate de finanțare și concurență

Ministerul a semnalat și suspiciuni privind proveniența fondurilor MVM pentru această tranzacție, invocând posibile încălcări ale legislației europene în ceea ce privește prevenirea spălării banilor și reglementările concurențiale. În plus, s-a ridicat întrebarea privind valoarea propusă a tranzacției, având în vedere că unele dintre raporturile comerciale ale MVM cu entități controlate de Federația Rusă se bazează pe prețuri care ar putea contribui la o capitalizare indirectă a grupului MVM cu fonduri din afaceri externe Uniunii Europene.

Conflict cu strategia energetică a României

Ministerul Energiei a mai subliniat că propunerea MVM de a reduce consumul de gaze naturale contravine Strategiei Energetice a României pentru perioada 2024-2028, care își propune să extindă accesul populației la rețelele de gaze și să valorifice resursele interne de energie. Această divergență de viziune asupra politicii energetice ridică semne de întrebare asupra compatibilității tranzacției cu obiectivele naționale.

Precedente în Uniunea Europeană

În sprijinul poziției sale, Ministerul Energiei face referire la cazuri similare din Uniunea Europeană, cum ar fi respingerea achiziției producătorului de trenuri Talgo în Spania, din cauza legăturilor MVM cu entități rusești și a influenței politice exercitate de guvernul ungar. Aceste exemple reflectă o practică documentată a utilizării achizițiilor strategice pentru a avansa interesele geopolitice ale Rusiei în statele membre ale UE.

Protejarea intereselor naționale

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că România are obligația de a-și proteja suveranitatea și interesele strategice, iar tranzacțiile care ar putea pune în pericol securitatea națională și energetică a Uniunii Europene nu vor fi tolerate. "Nu vom permite ca sectoarele critice, precum cel energetic, să devină vulnerabile în faţa unor jocuri geopolitice sau economice care nu respectă principiile noastre europene de concurenţă, transparenţă şi piaţă unică", a subliniat ministrul Burduja.

Demers procedural conform legislației europene

Sesizarea formulată de Ministerul Energiei către CEISD este un demers procedural conform legislației naționale și europene, care nu aduce atingere principiului libertății economice. Ministerul subliniază că acest demers se desfășoară în cadrul normelor europene privind securitatea națională, concurența loială și transparența în lanțul de aprovizionare cu energie.

Detalii despre tranzacție

Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat în decembrie 2024 un acord pentru achiziția diviziei de soluții pentru gospodării și clienți a E.ON din România. Acordul prevede achiziționarea unei participații de 68% în cadrul E.ON Energie România și a unei participații de 98% în E.ON Asist Complet. Tranzacția, evaluată la o valoare nedivulgată, ar urma să fie finalizată în 2025, după obținerea tuturor aprobărilor necesare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Zi marcată de incertitudine la Bursa de la București

Investitorii rămân atenți la evoluțiile macroeconomice...

ANAF / Foto: DCBusiness
E.On
Banca Națională a României
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels

Vești bune despre inflație! BNR anticipează o scădere

Totuși, traiectoria acestei scăderi este mai ridicată...

Marcel Boloș
Jurământ / FOTO: Freepik
Italia / sursa: Freepik.com
Deșeuri radioactive / FOTO: Wikipedia
JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

JPMorgan Chase anunță un profit record

JPMorgan Chase anunță profit anual record datorită...

Abordare matematică

Fondul speculativ care a zdrobit concurența

După decesul celebrului său fondator, James Simons,...

Euro / FOTO: Freepik
Tokyo / FOTO: Wikipedia
Agenția Fitch Ratings
Vântul smulge umbrela

În Germania, important este să bată vântul!

Germania a stabilit un record după numărul de aprobări...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Iarna stimulează creșterea crererii de petrol

Nu sunt excluse probleme pe linie de aprovizionare. 

Se tem pentru afacerile lor / Foto: Freepik

Este cea mai mare spaimă a multor companii globale

Concluzia unui studiu publicat miercuri.

foto: pexels.com
Marcel Ciolacu
Tánczos Barna
foto:presidency.ro
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Șantier / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik

Prețul combustibililor la pompă mai fac un salt

Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară...

Flacără la aragaz

Ce se întâmplă cu rezervele de gaze. Burduja: Un fake news!

Rezervele de gaze din depozitele României au ajuns la...

Foto: Pexels.com
Broker la Bursa / Foto: Freepik

pixel