România a încasat doar o treime din fondurile alocate prin PNRR

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Marcel Boloș
Marcel Boloș
Renegocierea PNRR, prioritate absolută pentru Guvern. Ce spune Marcel Boloș.

Cererea de Plată 4, condiționată de finalizarea renegocierii

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat luni că încheierea renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la sfârșitul lunii mai este „esențială” pentru a permite transmiterea următoarei cereri de plată către Comisia Europeană. Declarația vine în contextul participării ministrului, alături de echipa tehnică a ministerului, la reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, prezidată de premierul interimar Cătălin Predoiu.

Calendarul pe care îl avem impune o succesiune clară: nu putem transmite Cererea de Plată nr. 4 înainte de a finaliza renegocierea PNRR. Doar după aprobarea oficială a planului modificat vom putea transmite Comisiei o nouă cerere de plată, în forma sa restructurată”, a afirmat Boloș într-un comunicat de presă emis de MIPE. Oficialul guvernamental a subliniat că obiectivul este transmiterea Cererii de Plată nr. 4 în luna iulie, iar pentru atingerea acestui termen este necesară închiderea procesului de renegociere până la finele lunii mai.

Vizită decisivă la Bruxelles

O delegație guvernamentală condusă de MIPE se va deplasa în această săptămână la Bruxelles, pentru o serie de ședințe tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene. Potrivit ministerului, discuțiile vor viza atât deblocarea integrală a Cererii de Plată 3, cât și ajustarea reformelor și investițiilor ce urmează să fie incluse în Cererea de Plată 4.

Renegocierea PNRR este deja într-o etapă avansată, în urma discuțiilor intense care au fost deja purtate cu Comisia Europeană. În această săptămână, la Bruxelles, vom avea discuțiile cu care ar trebui să închidem”, a precizat ministrul.

Analizele comune realizate cu oficialii europeni au evidențiat necesitatea ajustării unor componente din plan și adoptarea de măsuri pentru asigurarea respectării termenelor asumate de România.

România a încasat o treime din alocarea totală PNRR

În ceea ce privește Cererea de Plată nr. 3, Comisia Europeană a considerat că o parte din jaloanele și țintele asumate au fost îndeplinite doar parțial. Ca urmare, a fost aprobată o plată parțială în valoare de 1,3 miliarde de euro, sumă ce urmează a fi virată României până la finalul lunii mai.

Până acum, România a primit 9,2 miliarde de euro din totalul de 28,5 miliarde euro alocați prin PNRR. Din această sumă, 13,6 miliarde de euro sunt acordați sub formă de granturi, iar 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Succesul negocierilor și al implementării PNRR depinde, în mod esențial, de colaborarea interinstituțională strânsă, de coerența pozițiilor tehnice și de capacitatea de reacție operativă în raport cu partenerii europeni”, a mai subliniat ministrul Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel