România a produs anul trecut peste 14,82 milioane de tone de porumb
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
România a avut o producție bună de porumb anul trecut
România a avut o producție bună de porumb anul trecut
Regiunea de sud-est a României este zona cu cea mai maire producție de porumb din țară.

Cea mai mare cantitate de porumb boabe din ţară, respectiv 3,6 milioane de tone, a fost obţinută anul trecut în regiunea Sud-Est, unde sunt incluse judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, ceea ce reprezintă 24,3% din producţia totală realizată în anul 2021 la nivel naţional, de peste 14,82 milioane de tone.

Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultate de AGERPRES, locul doi la nivel naţional din punct de vedere al producţiei de porumb boabe a fost ocupat de regiunea Sud-Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) unde recolta a fost de peste 3,08 milioane de tone, în timp ce pe locul trei s-a situat regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) cu aproximativ 2,83 milioane de tone, iar pe locul patru, regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu o cantitate de 1,73 milioane de tone de porumb boabe.

Potrivit cercetării statistice privind producţia vegetală la principalele culturi în anul 2021, în topul judeţelor cu cea mai mare recoltă de porumb boabe se află: Galaţi - 1,51 milioane de tone şi un randament de 7.157 kg/ha, Ialomiţa - 959.009 tone (8.394 kg/ha), Călăraşi - 941.407 tone (7.563 kg/ha) şi Brăila - 852.229 tone (7.531 kg/ha). Judeţele Bihor, Iaşi şi Buzău au consemnat la rândul lor recolte de peste 600.000 de tone în 2021 şi producţii medii mai mari de 6 tone de porumb boabe la hectar.

În ceea ce priveşte cel mai mare randament obţinut anul trecut la această cultură, judeţul Ialomiţa ocupă primul loc în acest top cu 8.394 kg/ha, urmat de judeţele: Călăraşi - 7.563 kg/ha, Mureş - 6.691 kg/ha, Satu Mare - 6.610 kg/ha, Botoşani - 6.364 kg/ha, Bihor - 6.300 kg/ha, Alba - 6.259 kg/ha şi Neamţ - 6.247 kg/ha.

România a ocupat anul trecut primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone.

CE se așteaptă la producție scăzută de grâu dar exporturi record

Comisia Europeană şi-a revizuit vineri estimările cu privire la producţia de grâu a blocului comunitar în sezonul 2022/2023, dar şi-a menţinut prognozele anterioare referitoare la exporturile record de grâu în sezonul care tocmai a început, transmite Reuters.

Conform celor mai recente date, Comisia Europeană estimează că producţia de grâu a Uniunii Europene va fi de 125 milioane de tone în 2022/2023, mai mică decât cele 130,4 milioane de tone preconizate în urmă cu o lună şi sub producţia de 130,1 milioane de tone prognozată pentru sezonul 2021/2022. Fără a oferi alte detalii, Executivul comunitar a informat că a decis să îşi revizuiască în jos estimările privind producţia de grâu în mai multe ţări, inclusiv Franţa, Polonia, România şi Spania.

Şi alte firme care fac prognoze cu privire la producţia agricolă şi-au revizuit estimările cu privire la recolta de grâu a Uniunii Europene după seceta şi valurile de căldură din ultima perioadă.

Cu toate acestea, Comisia Europeană şi-a menţinut vineri neschimbate estimările conform cărora în 2022/2023 exporturile de grâu ale UE se vor ridica la 38 milioane de tone, ceea ce ar fi un nivel record pentru blocul comunitar, cu mult peste exporturile de 30 de milioane de tone estimate pentru sezonul 2021/2022.

Traderii şi analiştii se aşteaptă şi ei la o cerere puternică pentru grâu din UE în sezonul 2022/2023, care a început la 1 iulie, având în vedere invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile care au perturbat comerţul cu cereale din regiunea Mării Negre.

Comisia Europeană şi-a revizuit, uşor, şi estimările pentru alte culturi. De exemplu, producţia de porumb a UE este preconizată la 71,7 milioane de tone, faţă de 72,5 milioane de tone cât estima Comisia Europeană în urmă cu o lună, în timp ce prognozele referitoare la producţia de orz au fost revizuite până la 52,2 milioane de tone, de la 52,3 milioane de tone.

La rapiţă, Comisia Europeană şi-a revizuit estimările privind producţia în sezonul 2022/2023, până la 17,9 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel