România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Instalație de gaze
Instalație de gaze
Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a României este, în prezent, de circa 33,864 TWh/ciclu.

România a înregistrat o creștere semnificativă a importurilor de gaze naturale în primele patru luni ale anului 2024, totalizând 493.200 tone echivalent petrol (tep), ceea ce reprezintă o majorare de 13% (56.700 tep) comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În paralel, producția internă de gaze naturale a atins 2,569 milioane tep, cu 1,1% mai mult decât în ianuarie-aprilie 2023 (28.600 tep).

Prognoza până în 2026

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează un ritm mediu anual de creștere a producției de gaze naturale de 3,6% pentru perioada 2023-2026. Conform Prognozei echilibrului energetic, producția de gaze va crește cu 2,3% în 2024 (7,935 milioane tep), cu 2,7% în 2025 (8,15 milioane tep) și cu 3,8% în 2026 (8,455 milioane tep). Pe de altă parte, importurile de gaze naturale sunt preconizate să scadă, cu 1,79 milioane tep așteptate pentru 2024 (-2,8%), 1,755 milioane tep pentru 2025 (-2,1%) și 1,725 milioane tep pentru 2026 (-1,8%).

Rezervele din Marea Neagră 

Noua Strategie Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, lansată recent de Ministerul Energiei, subliniază că producția de gaze naturale din resurse terestre este așteptată să scadă până în 2035, cu perspectiva menținerii unui grad redus de dependență de importuri, condiționată de dezvoltarea rezervelor din Marea Neagră. Documentul evidențiază necesitatea implementării de noi tehnologii pentru creșterea gradului de recuperare din zăcăminte și explorarea adâncimilor și zonelor din platforma continentală a Mării Negre.

Importanța înmagazinării

Primele gaze naturale din proiectele offshore sunt așteptate să intre pe piață în 2027, cu o producție de platou de aproximativ 140.000 de barili echivalent petrol pe zi, susținută pe o perioadă de zece ani, urmată de o perioadă de declin natural de opt ani.

În plus, strategia subliniază importanța înmagazinării subterane a gazelor naturale pentru asigurarea siguranței în aprovizionare, echilibrarea balanței consum-producție internă-importuri și menținerea funcționării optime a sistemului național de transport în sezonul rece. România are o capacitate de înmagazinare activă totală de circa 33,864 TWh/ciclu, operată prin șase depozite.

Mai puțin de jumătate 

Raportul dintre volumul de gaze înmagazinat și consumul anual în România este de aproximativ 24,95%, situându-se la jumătatea clasamentului valorilor europene. În sezonul de iarnă, gazele înmagazinate acoperă, în medie, 46% din consumul zilnic.

Strategia relevă că doar 44% din gospodăriile din România sunt racordate la rețeaua de gaze naturale, cu un acces disproporționat între mediul urban (78%) și cel rural (25%). În plus, există variații regionale semnificative, județele din Transilvania și Ilfov având o acoperire mai bună comparativ cu nordul Moldovei și zonele din proximitatea capitalei.

Aceste date și proiecții subliniază importanța strategică a dezvoltării infrastructurii și a diversificării surselor de gaze naturale pentru asigurarea securității energetice a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze
Wizz Air

Avion Wizz Air, aterizare de urgenţă pe aeroportul Otopeni

O aeronavă Wizz Air cu 228 de pasageri la bord a...

Foto: Pexels.com

pixel