România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Instalație de gaze
Instalație de gaze
Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a României este, în prezent, de circa 33,864 TWh/ciclu.

România a înregistrat o creștere semnificativă a importurilor de gaze naturale în primele patru luni ale anului 2024, totalizând 493.200 tone echivalent petrol (tep), ceea ce reprezintă o majorare de 13% (56.700 tep) comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În paralel, producția internă de gaze naturale a atins 2,569 milioane tep, cu 1,1% mai mult decât în ianuarie-aprilie 2023 (28.600 tep).

Prognoza până în 2026

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează un ritm mediu anual de creștere a producției de gaze naturale de 3,6% pentru perioada 2023-2026. Conform Prognozei echilibrului energetic, producția de gaze va crește cu 2,3% în 2024 (7,935 milioane tep), cu 2,7% în 2025 (8,15 milioane tep) și cu 3,8% în 2026 (8,455 milioane tep). Pe de altă parte, importurile de gaze naturale sunt preconizate să scadă, cu 1,79 milioane tep așteptate pentru 2024 (-2,8%), 1,755 milioane tep pentru 2025 (-2,1%) și 1,725 milioane tep pentru 2026 (-1,8%).

Rezervele din Marea Neagră 

Noua Strategie Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, lansată recent de Ministerul Energiei, subliniază că producția de gaze naturale din resurse terestre este așteptată să scadă până în 2035, cu perspectiva menținerii unui grad redus de dependență de importuri, condiționată de dezvoltarea rezervelor din Marea Neagră. Documentul evidențiază necesitatea implementării de noi tehnologii pentru creșterea gradului de recuperare din zăcăminte și explorarea adâncimilor și zonelor din platforma continentală a Mării Negre.

Importanța înmagazinării

Primele gaze naturale din proiectele offshore sunt așteptate să intre pe piață în 2027, cu o producție de platou de aproximativ 140.000 de barili echivalent petrol pe zi, susținută pe o perioadă de zece ani, urmată de o perioadă de declin natural de opt ani.

În plus, strategia subliniază importanța înmagazinării subterane a gazelor naturale pentru asigurarea siguranței în aprovizionare, echilibrarea balanței consum-producție internă-importuri și menținerea funcționării optime a sistemului național de transport în sezonul rece. România are o capacitate de înmagazinare activă totală de circa 33,864 TWh/ciclu, operată prin șase depozite.

Mai puțin de jumătate 

Raportul dintre volumul de gaze înmagazinat și consumul anual în România este de aproximativ 24,95%, situându-se la jumătatea clasamentului valorilor europene. În sezonul de iarnă, gazele înmagazinate acoperă, în medie, 46% din consumul zilnic.

Strategia relevă că doar 44% din gospodăriile din România sunt racordate la rețeaua de gaze naturale, cu un acces disproporționat între mediul urban (78%) și cel rural (25%). În plus, există variații regionale semnificative, județele din Transilvania și Ilfov având o acoperire mai bună comparativ cu nordul Moldovei și zonele din proximitatea capitalei.

Aceste date și proiecții subliniază importanța strategică a dezvoltării infrastructurii și a diversificării surselor de gaze naturale pentru asigurarea securității energetice a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel