România ar putea produce transportoare blindate cu americanii

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Automecanica Moreni ar putea produce un transportor blindat 4x4, mai multe companii au realizat audituri şi sunt interesate în dezvoltarea acestei capabilităţi aici, a declarat, vineri, la Moreni, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"Discutăm acum de transportoarele 4x4, practic, Automecanica Moreni ar putea să fie cel care produce şi cel care asigură mentenanţa pentru astfel de transportoare", a afirmat ministrul.

Acesta spune că sunt mai multe companii interesate să producă transportoare blindate la Automecanica Moreni.

"Mă aştept ca în urma diverselor acţiuni de audit organizate de mai multe companii interesate în dezvoltarea acestei capabilităţi aici, cei de la managementul Automecanica să acţioneze pentru a putea respecta aceste standarde şi, ulterior, să începem producţia cât mai repede. Ăsta este un exemplu, sunt mai multe companii care îşi doresc o colaborare, iar Ministerul Economiei, ca acţionar al Automecanica Moreni, va asigura tot sprijinul financiar şi operaţional pentru ca acest lucru să se întâmple", a mai spus Florin Spătaru.

La acest moment, la Automecanica Moreni nu se produce niciun tip de transportor, se face doar mentenanţă.

"Se face doar mentenanţă, avem şi proiecte în domeniul civil, construcţii metalice care se produc în halele de aici", a precizat ministrul Economiei.

Ministrul Florin Spătaru a participat vineri, în judeţul Dâmboviţa, la un eveniment prilejuit de aniversarea a 54 de ani de activitate a Automecanica Moreni. În discursul său de la Automecanica Moreni, ministrul a vorbit despre necesitatea modernizării fabricii şi rentabilizării acesteia.

La evenimentul de la Moreni au fost prezenţi şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Prokopchuk Ihor, Iulian Chifu - consilier al premierului, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, autorităţi locale, parlamentari, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale.

Automecanica Moreni a fost înfiinţată în 1968, sub numele de IAM, având ca principal obiect de activitate fabricarea de autovehicule blindate pe roţi. Pe parcursul celor 54 de ani de activitate a realizat peste 15.000 de produse, majoritatea destinate exportului în spaţiul ex-sovietic, fosta Republica Democrată Germană, Algeria, Bangladesh. Pe site-ul societăţii se arată că produsele fabricate la Uzina Automecanica Moreni au participat la multe misiuni de securitate şi stabilitate, de menţinere a păcii şi a ordinii publice în diferite ţări, precum Iugoslavia, Irak, Afganistan.

Automecanica Moreni este filială a Romarm, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. 

Citește și: România, gata să producă muniție termobarică

România a testat muniţia cu efect perforant termobaric, un produs pe care este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naţionale la Uzina Mecanică Plopeni, informează Ministerul Economiei, pe pagina de Facebook.

"Muniţia cu efect perforant termobarică este un produs pe care România este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naţionale. Am participat, astăzi, în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni, la testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Această etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea, la nivel industrial, a muniţiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, la CN ROMARM SA' , a spus ministrul Spătaru.

El a adăugat că proiectul asigura creşterea capacităţii şi competitivităţii economice: "La Plopeni, a fost testat un produs de importanţă strategică şi cu un potenţial de piaţă ridicat. La momentul actual, muniţiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configuraţia propusă a se vor realiza în cadrul proiectului "perforant-termobarică" neaflându-se la această dată, în fabricaţie de serie sau pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume".

Conform unui comunicat al ministerului, Uzina Mecanică Plopeni are atribuit de la Ministerul Economiei, de la bugetul de stat, pentru anul 2022, peste 6,5 milioane de lei, bani ce urmează să fie investiţi pentru asimilarea şi fabricarea unei game diversificate de muniţie de artilerie, în scopul satisfacerii necesităţilor forţelor Sistemului Naţional de Apărare şi ale beneficiarilor externi. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel