În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
În luna aprilie 2022, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5%, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit INS, rata şomajului în luna aprilie 2022 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,6%).
Numărul şomerilor în vârstă de 15-74 ani estimat pentru luna aprilie a anului 2022 a fost de 457,9 mii persoane, în scădere față de luna precedentă (460,6 mii persoane), dar aproximativ la acelaşi nivel cu cel din luna aprilie 2021 (457,5 mii persoane).
Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 0,3 puncte procentuale pe cea a femeilor. INS atrage atenția asupra nivelului ridicat, de 22,7%, al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani).
Angajatorii din România se confruntă cu o criză fără precedent a forţei de muncă. Chiar dacă salariile au crescut simţitor, oamenii nu se înghesuie să ocupe locurile de muncă vacante unde pot primi salarii de până la 14.000 de lei lunar fără să fie absolvenţi de facultate.
Agricultura este domeniul în care poţi primi salariu de 14.000 de lei, fără facultate. Fermierii români se confruntă cu o lipsă acută a tractoriştilor. Sunt dispuşi să ofere salarii de până la 14.000 de lei, dar, chiar şi aşa, nu găsesc angajaţi. Aşa se face că tractoriştii pricepuţi au devenit mai greu de găsit decât IT-iştii.
„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajaţii care lucrează pe utilaje mai puţin costisitoare. Sunt câţiva angajaţi care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, a spus Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici.
Numeroși fermieri spun că sunt dispuşi să se implice în formarea tinerilor în această meserie, dar recunosc că după două-trei luni aproape toţi pleacă în occident.
„Noi le facem şi ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulţi pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, s-a plâns fermierul Cristian Stoica, conform Adevărul.
De asemenea, în domeniul construcţiilor se dau salarii aproape la fel de bune, iar candidaţii nu trebuie să fie absolvenţi de studii superioare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...