România are alocate 216 milioane euro din fondurile REACT-EU disponibile pentru 2022

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Franţa lansează un fond de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agroalimentar
Franţa lansează un fond de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agroalimentar
Comisia Europeană a publicat miercuri alocarea resurselor în cadrul pachetului "Asistenţa în materie de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei" (REACT-EU), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În prezent, aproximativ 11 miliarde euro (în preţuri curente) sunt disponibile pentru programare în cadrul politicii de coeziune în toate cele 27 de state membre UE. România are alocată suma de 216 milioane de euro.

Statele membre vor putea continua implementarea măsurilor de redresare prin creşterea rezilienţei sectorului sănătăţii şi a întreprinderilor şi sporirea sprijinului acordat grupurilor celor mai vulnerabile, contribuind în acelaşi timp la priorităţile ecologice şi digitale pentru o redresare inteligentă, durabilă şi bazată pe coeziune.

"REACT-EU este un instrument de succes pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 şi pentru a pune în aplicare o tranziţie ecologică şi digitală echitabilă în UE. Ţările UE au programat aproape toate resursele REACT-EU 2021, iar acum îndemnăm statele membre să prezinte rapid Comisiei modificările programelor lor pentru tranşa din 2022, în vederea unei absorbţii în timp util a fondurilor", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Turcii NU pot cumpăra telefoane Iphone și alte electronice după prăbușirea lirei

"REACT-EU a contribuit în mod concret la viaţa europenilor încă de la începutul crizei. Cu 11 miliarde euro disponibile pentru 2022, statele membre ar trebui să continue să profite la maximum de această sursă suplimentară de finanţare", a declarat la rândul său comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Resursele REACT-EU sunt eliberate în două tranşe pentru a reflecta în profunzime evoluţia impactului social şi economic al pandemiei. Alocările se bazează pe PIB-ul ţărilor, pe rata şomajului şi pe rata şomajului în rândul tinerilor. În plus, defalcarea ia în considerare impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiilor statelor membre, conform datelor statistice din 19 octombrie 2021.

REACT-EU a fost primul instrument utilizat în cadrul NextGenerationEU, prima plată în valoare de 800 de milioane euro fiind efectuată la 28 iunie 2021. Aprobarea rapidă a măsurilor a permis statelor membre să aloce 37 de miliarde euro, plăţile totale ajungând la 6,1 miliarde euro. Dintre aceste măsuri aprobate, 23,3 miliarde euro sunt utilizate prin Fondul european de dezvoltare regională, 12,8 miliarde euro prin Fondul social european şi 0,5 miliarde euro prin Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Un exemplu concret de sprijin pe care cetăţenii şi întreprinderile l-au primit prin REACT-EU este Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). În Austria şi România, de exemplu, copiii aflaţi în dificultate au primit materiale şcolare. În Estonia, Franţa, Luxemburg şi în alte state membre, persoanelor celor mai defavorizate li s-au furnizat ajutoare alimentare, cum ar fi mese calde, precum şi asistenţă materială de bază, cum ar fi produse de igienă. În Letonia, fondurile FEAD au fost utilizate şi pentru a furniza măşti şi dezinfectanţi.

Recent, Comisia a lansat negocierile cu statele membre privind utilizarea tranşei din 2022 a REACT-EU. Statele membre vor fi acum în măsură să transmită Comisiei modificările programelor lor. Odată ce aceste modificări sunt aprobate, statele membre vor putea avea acces la noile resurse începând cu 1 ianuarie 2022.

REACT-EU face parte din NextGenerationEU şi pune la dispoziţia programelor politicii de coeziune fonduri suplimentare în valoare de 50,6 miliarde euro (în preţuri curente) pentru anii 2021 şi 2022, fonduri care trebuie să fie utilizate până la sfârşitul anului 2023. Obiectivul REACT-EU este de a sprijini redresarea economică şi socială în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus prin promovarea reparării daunelor cauzate de criză şi a rezilienţei sectorului sănătăţii, a întreprinderilor şi a sprijinului acordat grupurilor celor mai vulnerabile. Fondurile contribuie, de asemenea, la priorităţile ecologice şi digitale pentru o redresare inteligentă şi durabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Donald Trump
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel