România are alocate 216 milioane euro din fondurile REACT-EU disponibile pentru 2022

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Franţa lansează un fond de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agroalimentar
Franţa lansează un fond de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agroalimentar
Comisia Europeană a publicat miercuri alocarea resurselor în cadrul pachetului "Asistenţa în materie de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei" (REACT-EU), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În prezent, aproximativ 11 miliarde euro (în preţuri curente) sunt disponibile pentru programare în cadrul politicii de coeziune în toate cele 27 de state membre UE. România are alocată suma de 216 milioane de euro.

Statele membre vor putea continua implementarea măsurilor de redresare prin creşterea rezilienţei sectorului sănătăţii şi a întreprinderilor şi sporirea sprijinului acordat grupurilor celor mai vulnerabile, contribuind în acelaşi timp la priorităţile ecologice şi digitale pentru o redresare inteligentă, durabilă şi bazată pe coeziune.

"REACT-EU este un instrument de succes pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 şi pentru a pune în aplicare o tranziţie ecologică şi digitală echitabilă în UE. Ţările UE au programat aproape toate resursele REACT-EU 2021, iar acum îndemnăm statele membre să prezinte rapid Comisiei modificările programelor lor pentru tranşa din 2022, în vederea unei absorbţii în timp util a fondurilor", a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Turcii NU pot cumpăra telefoane Iphone și alte electronice după prăbușirea lirei

"REACT-EU a contribuit în mod concret la viaţa europenilor încă de la începutul crizei. Cu 11 miliarde euro disponibile pentru 2022, statele membre ar trebui să continue să profite la maximum de această sursă suplimentară de finanţare", a declarat la rândul său comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Resursele REACT-EU sunt eliberate în două tranşe pentru a reflecta în profunzime evoluţia impactului social şi economic al pandemiei. Alocările se bazează pe PIB-ul ţărilor, pe rata şomajului şi pe rata şomajului în rândul tinerilor. În plus, defalcarea ia în considerare impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiilor statelor membre, conform datelor statistice din 19 octombrie 2021.

REACT-EU a fost primul instrument utilizat în cadrul NextGenerationEU, prima plată în valoare de 800 de milioane euro fiind efectuată la 28 iunie 2021. Aprobarea rapidă a măsurilor a permis statelor membre să aloce 37 de miliarde euro, plăţile totale ajungând la 6,1 miliarde euro. Dintre aceste măsuri aprobate, 23,3 miliarde euro sunt utilizate prin Fondul european de dezvoltare regională, 12,8 miliarde euro prin Fondul social european şi 0,5 miliarde euro prin Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Un exemplu concret de sprijin pe care cetăţenii şi întreprinderile l-au primit prin REACT-EU este Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). În Austria şi România, de exemplu, copiii aflaţi în dificultate au primit materiale şcolare. În Estonia, Franţa, Luxemburg şi în alte state membre, persoanelor celor mai defavorizate li s-au furnizat ajutoare alimentare, cum ar fi mese calde, precum şi asistenţă materială de bază, cum ar fi produse de igienă. În Letonia, fondurile FEAD au fost utilizate şi pentru a furniza măşti şi dezinfectanţi.

Recent, Comisia a lansat negocierile cu statele membre privind utilizarea tranşei din 2022 a REACT-EU. Statele membre vor fi acum în măsură să transmită Comisiei modificările programelor lor. Odată ce aceste modificări sunt aprobate, statele membre vor putea avea acces la noile resurse începând cu 1 ianuarie 2022.

REACT-EU face parte din NextGenerationEU şi pune la dispoziţia programelor politicii de coeziune fonduri suplimentare în valoare de 50,6 miliarde euro (în preţuri curente) pentru anii 2021 şi 2022, fonduri care trebuie să fie utilizate până la sfârşitul anului 2023. Obiectivul REACT-EU este de a sprijini redresarea economică şi socială în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus prin promovarea reparării daunelor cauzate de criză şi a rezilienţei sectorului sănătăţii, a întreprinderilor şi a sprijinului acordat grupurilor celor mai vulnerabile. Fondurile contribuie, de asemenea, la priorităţile ecologice şi digitale pentru o redresare inteligentă şi durabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel