România are nevoie urgent de specialiști. Cele mai căutate profesii și meserii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
La Bursa Angatorilor / FOTO: Facebook
La Bursa Angatorilor / FOTO: Facebook
O declarație în acest sens a fost făcută în cadrul evenimentului "Bursa Angajatorilor".

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat vineri, la Ploiești, că principala problemă cu care se confruntă angajatorii din România este lipsa forței de muncă. Ministrul a evidențiat nevoia de colaborare între instituțiile statului și mediul privat pentru a atrage și menține forța de muncă calificată în România.

Evenimente dedicate recrutării

Bursa Angajatorilor de la Ploiești este deja la a treia ediție, un exemplu de bune practici în parteneriatul dintre stat și mediul privat, a remarcat Simona Bucura-Oprescu. Ministrul a subliniat importanța acestui tip de eveniment, exprimându-și dorința ca astfel de inițiative să fie replicate în cât mai multe orașe din România.

„Este nevoie să putem reda împreună românilor, oriunde în lume s-ar afla, încrederea că și în România, acasă, pot fi respectați ca angajați. Ei pot lucra la angajatori de calitate, unde să beneficieze de salarii bune și condiții decente de muncă și să se împlinească profesional”, a declarat oficialul.

Aceasta a adăugat că statul are un rol esențial în facilitarea formării continue a angajaților, astfel încât companiile să poată face față nevoilor din ce în ce mai complexe ale pieței muncii. În acest sens, ministerul pe care îl conduce sprijină angajatorii prin subvenții specifice, care contribuie la reducerea costurilor cu forța de muncă.

Este nevoie urgent de astfel de specialiști 

Pentru a contracara deficitul de forță de muncă, Ministerul Muncii pune accent pe perfecționarea competențelor angajaților și adaptarea acestora la nevoile pieței. „Programele noastre de ucenicie sunt un model de bune practici în acest sens”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu.

Deficitul nu afectează doar marile companii, ci și întreprinderile mici și mijlocii din diverse sectoare, de la producție, comerț și servicii, până la instituțiile publice. Potrivit ministrului, piața muncii din România are nevoie urgentă de specialiști din diverse domenii, precum ingineri, IT-iști, economiști, medici, dar și de muncitori calificați, cum ar fi electricieni, sudori sau lăcătuși mecanici.

În același timp, sectorul public este afectat de lipsa personalului în domenii esențiale, precum poliția și serviciile de urgență. Ministerul Muncii își propune să întărească piața muncii prin politici care să favorizeze creșterea gradului de ocupare și formare a forței de muncă.

Corelarea competențelor absolvenților cu nevoile pieței

Prezentă la Ploiești, Simona Bucura-Oprescu a evidențiat importanța corelării competențelor absolvenților cu cerințele reale ale pieței muncii. Acest aspect este esențial pentru crearea unei forțe de muncă eficiente și competitive, capabilă să facă față provocărilor economice actuale.

„Avem nevoie de un dialog mai strâns între mediul educațional și cel economic. Absolvenții trebuie să fie pregătiți pentru realitățile pieței muncii, astfel încât să fie ușor integrabili în câmpul muncii”, a adăugat ministrul.

Pentru a atinge aceste obiective, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale colaborează strâns cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care are un rol esențial în facilitarea accesului absolvenților la oportunități de angajare.

Astfel de inițiative sunt esențiale pentru integrarea tinerilor pe piața muncii și pentru reducerea deficitului de personal din diverse sectoare economice. În condițiile în care cererea pentru forță de muncă calificată este în creștere, programele de formare profesională și ucenicie devin o prioritate pentru autoritățile din România.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel