România, campioană la legi care sperie investitorii. Taxa pe stâlp, o gafă repetată

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Stâlp / Foto: Freepik
Stâlp / Foto: Freepik
Vicepreședinta Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților solicită reevaluarea măsurilor fiscale care afectează sectorul energetic

Cristina Prună cere renunțarea la taxa pe stâlp și la plafonarea prețurilor la energie: „Avem nevoie de predictibilitate pentru investitori”.

Cristina Prună, vicepreședinta Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, a criticat dur introducerea noii taxe pe stâlp, afirmând că aceasta ar putea descuraja investițiile în sectorul energetic și industrial. În opinia sa, măsura nu este justificată și ar trebui eliminată din legislație pentru a nu afecta climatul investițional deja fragil.

„Taxa pe stâlp nu este o idee bună și sper că va exista o reevaluare a acestei măsuri, astfel încât să se renunțe la ea. Am mai avut acest experiment, tot într-o guvernare social-democrată, iar atunci s-a recunoscut că a fost o greșeală. Nu văd ce plus ar aduce această taxă, nici măcar la bugetul de stat”, a declarat Prună în cadrul Solar Energy Bucharest Summit, eveniment dedicat industriei solare.

Critici la adresa plafonării prețurilor la energie

Pe lângă taxa pe stâlp, Prună consideră că și mecanismul actual de plafonare a prețurilor la energie ar trebui abandonat. Deputata USR susține că România trebuie să revină la o piață liberă, unde cererea și oferta să stabilească prețurile, în locul intervențiilor constante ale statului.

„Avem nevoie de mai multă predictibilitate pe piața energiei. Această plafonare nu mai este justificată și nu oferă un cadru clar pentru investitori. Chiar dacă multe companii și-au instalat panouri fotovoltaice și au devenit prosumatori, producția proprie nu le acoperă integral consumul. Ele au nevoie de o piață funcțională, lichidă, unde să-și poată face un plan de afaceri pe termen lung”, a punctat Prună.

Deputata atrage atenția că, deși la Ministerul Energiei se lucrează la un proiect de lege pentru protecția consumatorilor vulnerabili, rămâne problema consumatorilor industriali, care continuă să fie afectați de volatilitatea prețurilor.

Propuneri pentru protecția consumatorilor industriali

Cristina Prună a explicat că există soluții pentru sprijinirea consumatorilor industriali în perioadele de criză, fără a distorsiona piața. Una dintre propunerile sale vizează compensarea parțială a costurilor cu energia în situații excepționale, prin deduceri din taxele datorate statului.

„Am propus ca, în cazuri de creșteri extreme de prețuri, pe o perioadă de trei luni consecutive, consumatorii industriali să beneficieze de o deducere parțială din taxele pe care le plătesc statului, tocmai pentru a le oferi o plasă de siguranță. Aceasta ar fi o soluție punctuală, nu o intervenție permanentă, așa cum s-a practicat până acum”, a adăugat Prună.

România, singura țară UE cu intervenții directe asupra pieței de energie

Vicepreședinta Comisiei pentru industrii subliniază că România este în prezent singura țară din Uniunea Europeană care intervine masiv în formarea prețului la energie. Ea susține că este momentul ca țara noastră să adopte mecanisme automate care să se activeze doar în situații de criză, oferind în rest libertate pieței să funcționeze normal.

„Trebuie să renunțăm la aceste intervenții directe și să lăsăm piața să funcționeze. În trecut, piața liberă a oferit stabilitate și a funcționat. Acum, avem nevoie de o trecere lină către acest sistem, fără panică și fără teama că liberalizarea pieței va duce automat la scumpiri incontrolabile”, a mai declarat Cristina Prună.

Industria solară, pe val: investiții de 2,5 miliarde de euro până în 2030

Declarațiile Cristinei Prună au fost făcute în cadrul Solar Energy Bucharest Summit, eveniment care reunește la București, pe 18 și 19 martie, aproximativ 1.000 de reprezentanți ai companiilor de producție, dezvoltare și investiții în energie solară. Potrivit organizatorilor, investițiile în acest domeniu ar putea atinge 2,5 miliarde de euro până în 2030.

Summitul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei și include o expoziție tehnologică și o serie de dezbateri susținute de 40 de speakeri internaționali și locali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel