Nuclearelectrica. Unitățile 3 și 4, construite tot de canadienii de la CANDU
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Nuclearelectrica anunţă avansarea Proiectului Unităţilor CANDU 3 şi 4 de la Cernavodă, iar în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy.

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licenţiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcţii de securitate nucleară etc.).

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4, printre care:

  • actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA);

  • actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleară;

  • definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil;

  • documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare;

  • actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleară care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleară;

  • reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.


"Aprobată în aprilie 2021 în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unităţilor Candu al Centralei Nucleare Cernavodă este implementată în trei etape, în conformitate cu experienţa internaţională în construcţia de centrale nucleare. Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare", menţionează compania.

Vor fi eliminate 20 milioane de tone de CO2

Potrivit sursei citate, finalizarea noilor capacităţi nucleare Candu va aduce multiple beneficii socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect până la 19.000 de locuri de muncă. De asemenea, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional va creşte la 36%. Contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie fără emisii de CO2, la nivel naţional, va creşte la 66%. "În plus, proiectele vor susţine dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare, precum şi alte industrii colaterale", susţine Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA.

Fabrica de uraniu de la Feldioara, preluată de Nuclearelectrica

România va avea centrale nucleare de la americani. Ce tehnologie presupun

Nuclearelectrica, prima companie românească care se alătură Forumului Economic Mondial

"Mă bucur şi salut semnarea primului contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 de la Cernavodă. Parteneriatul cu SUA şi Canada va permite ţării noastre să atingă obiectivele de decarbonare pe care şi le asumă. Acesta este un pas important şi sunt foarte optimist că în viitor vom fi o ţară independentă energetic", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

La rândul său, prim secretarul adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA, Kathryn Huff, a subliniat că "acordul interguvernamental (IGA) dintre România şi Statele Unite semnat în 2020 demonstrează interesele comune ale naţiunilor de a colabora pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică şi decarbonare". "Semnarea acestui prim contract pentru finalizarea Unităţilor 3 şi 4 este un pas major, susţine obiectivele IGA şi continuă relaţia puternică dintre ţările noastre în domeniul energiei nucleare", a spus Huff.

România s-a întors la proiectul inițial

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

"Energia nucleară este un instrument esenţial în obiectivul nostru către o economie net zero. A fost un pilon pentru dezvoltarea economică în Canada încă de la sfârşitul anilor 1960, atunci când tehnologia reactoarelor nucleare Candu a devenit operaţională. În toţi aceşti ani, s-a dovedit incredibil de fiabilă şi eficientă. Am avut plăcerea să împărtăşim acest know-how cu prietenii şi aliaţii noştri. Anul acesta, sărbătorim jumătate de secol de cooperare nucleară cu România şi 25 de ani de succes Candu la Unitatea 1 Cernavodă, una dintre cele mai de succes centrale din lume. Aşteptăm cu nerăbdare să susţinem această cooperare fructuoasă cu noi proiecte nucleare comune, în timp ce facem eforturi să ne atingem împreună obiectivele privind schimbările climatice", a afirmat Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.



Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 - 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.

Finațarea

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în domeniul nuclear a început în 1981, când preşedintele Ronald Reagan a aprobat primul împrumut US Exim pentru proiectul Unitatea 1 Cernavodă.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este societatea naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, la care statul deţine 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari, 17,50%, după listarea societăţii la bursă în 2013.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Unitățile 1 și 2 ale centralei nucleare de la Cernavodă au fost construite tot cu experții CANDU iar instalațiile au fost puse la dispoziție de italienii de la Ansaldo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel