Bursele mondiale îngenunchiate! Starea economiei SUA îi pune pe jar pe investitori
Scăderi pe piețele...
Dacă înainte de 1989 România avea 11 combinate chimice care produceau îngrășăminte, acum mai există doar unul, Azomureș.
Ca și celelalte industrii care funcționau în România și cea chimică a fost îngropată invocându-se lipsa investitorilor. Și dacă nu s-au găsit investitori, s-au găsit in schimb companii dornice să ne vândă îngrășămintele lor, astfel că am ajuns să importăm cea mai mare parte din necesarul acestui produs.
La ora actuală, în România există 35 de importatori de îngrășăminte, ceea ce indică faptul că acest tip ce activitate comercială este una profitabilă.
Azomureș a fost aproape redus la ”tăcere”, după ce în 2019, 2020, 2021 a livrat aproximativ 1 milion de tone de îngrășăminte pentru piața internă. În 2022 si 2023 producția s-a prăbușit astfel încât combinatul a mai putut să livreze aproximativ 100.000 de tone pe an din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu gaze în contextul sancțiunilor impuse Rusiei după ce acest stat a declanșat invadarea Ucrainei.
Dacă ne uităm la datele furnizate de Ministerul Agriculturii, importurile de îngrășăminte au evoluat astfel:
2019 - 1.183.381 t
2020 - 1.440.695 t
2021 - 1.440.695 t
2022 - 1.942.408 t
2023 - 1.469.666 t
2024 - 688.745 t (în primele cinci luni ale anului).
Din datele statistice reiese că în statele europene, consumul mediu de îngrășământ activ la hectar este de 200-250 kg, în timp ce în România această medie nici nu trece de 70 kg.
România are o suprafață agricolă de 14,8 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile. După o evaluare făcută în noiembrie 2008, aproximativ 6,8 milioane de hectare agricole nu sunt lucrate.
Așadar România face agricultură pe o suprafață de 8 milioane de hectare.
Necesarul de îngrășăminte pentru România într-un an agricol variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul culturilor cultivate, suprafața agricolă totală, practicile agricole și condițiile meteorologice.
Conform statisticilor din ultimii ani, România a utilizat în jur de 1,5 - 2 milioane de tone de îngrășăminte chimice pe an. Aceasta include îngrășăminte pe bază de azot, fosfor și potasiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scăderi pe piețele...
Cifrele momentului anunțate de...
Scădere semnificativă a...
Liderul de la Kremlin a...
Evoluția dolarului și influența...
Prăbușirea pieței cripto.
Totul a început vineri, 21...
Analistul economic Cristian...
Ministerul Finanţelor a...
Preşedintele Statelor Unite a...
Atenție la termenele de...
Marele club de fotbal trece la...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Preşedintele rus a găzduit o...
Principalul producător cubanez...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...