Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
România a înregistrat, în primele 11 luni ale anului trecut, un deficit record al balanţei comerciale. Astfel, diferenţa dintre importuri şi exporturi a depăşit 31 de miliarde de euro, conform datelor statistice publicate astăzi. Această valoare este cu aproape 10 miliarde de euro mai mare decât cea consemnată în primele 11 luni din 2021.
În perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2022, exporturile au depăşit valoarea de 85,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au însumat peste 116,2 miliarde. Deficitul, care se situează la peste 31 de miliarde de euro, este cu peste 9,6 miliarde mai mare decât cel înregistrat în primele 11 luni din anul anterior. Asta, în condiţiile în care exporturile au crescut cu peste 25%, iar importurile cu aproape 30 de procente faţă de perioada ianuarie - noiembrie 2021.
Analistul cconomic Constantin Rudniţchi: "Avem un record unic în istoria României; parţial, poate fi explicat prin faptul că şi pe plan european, şi plan global traversăm o perioadă inflaţionistă. Deci, avem o creştere valorică importantă în materie de importuri, asta este fără îndoială. Dar dincolo de această explicaţie a inflaţiei, cu siguranţă, există o zonă nevralgică a României, şi anume faptul că importurile sunt, în continuare, extrem de mari, în vreme ce producţia internă şi exporturile nu reuşesc să facă faţă nevoii economiei naţionale."
Comerţul internaţional al României continuă să fie dominat de relaţiile comerciale cu statele membre ale Uniunii Europene, care deţin ponderi de peste 72% din total în cazul exporturilor şi de aproximativ 70 de procente în ceea ce priveşte importurile, transmite Rador.
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre anul 2023, la prima şedinţă de Guvern de anul acesta. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: "Începem anul 2023 cu încredere și optimism că am făcut anul trecut tot ceea ce a depins de noi pentru a face față efectelor crizelor suprapuse pe care și cetățenii României le-au resimțit și pentru a fi pregătiți, prin deciziile pe care le-am luat, să facem față provocărilor și în perioada următoare.
Vom continua cu aceeași energie pentru a consolida ceea ce am realizat anul trecut, în care am avut o execuție bugetară bună, am reușit să ne încadrăm în țintele de deficit, iar România a înregistrat o creștere economică pe care nimeni nu o previziona, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina și efectele în lanț pe care le-a produs – creșterea prețurilor la gaze și energia electrică și creșterea inflației. Am găsit soluții și am rezolvat punctual astfel de probleme, dar am venit și cu decizii care să producă efecte în timp.
Ne-am angajat să asigurăm absorbția fondurilor europene și toate cele trei linii de finanțare europeană cumulează aproximativ 90 mld. euro. Am depășit în 2022 suma pe care ne-o stabilisem ca obiectiv, de a atrage pe an cel puțin 10 mld. euro. Am reușit o absorbție de 11,3 mld. euro, cea mai mare pe care România a absorbit-o de când accesează fonduri europene, asigurând astfel fundamentul pentru derularea proiectelor și programelor europene.
Avem toate premisele ca și în 2023 să atragem și mai mulți bani europeni și, la nivel similar, de peste 11 mld. euro, să avem și investiții străine directe, ceea ce ne dă o încredere şi ne menține pe linia aceasta de optimism moderat față de ceea ce înseamnă activitatea guvernamentală și relațiile pe care le-am stabilit cu mediul de afaceri, pentru a convinge investitorii că în România sunt oportunități, în România există resurse, în România există capacitate de muncă, în România productivitatea muncii este un indicator care poate să stimuleze, în continuare, mediul investițional.
Am pregătit și a fost transmisă cea de-a doua cerere de plată din PNRR - a intrat în analiza Comisiei Europene ți așteptăm, probabil la finele acestei luni sau în luna următoare, să avem validarea cererii și plata banilor. Totodată, la începutul acestui an vom primi prefinanțarea din fondurile de coeziune pentru perioada 2021-2027.
România are nevoie de acești bani europeni, prin care, alături de banii de la bugetul de stat, susținem în continuare investițiile, pentru ca economia să funcționeze, iar la nivelul Guvernului vom veni cu măsuri, poate chiar mai mult decât până acum, pentru a sprijini mediul antreprenorial, pentru că avem în continuare la dispoziție fonduri de garantare, garanții de stat."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...