România este mai aproape ca niciodată de un obiectiv esenţial

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: freepik
foto: freepik
România este mai aproape ca niciodată de obiectivul de a deveni un furnizor de securitate energetică pentru Uniunea Europeană iar interesul tot mai mare al statelor din regiune faţă de ţară, ca principal producător de gaze din Uniunea Europeană, este doar unul dintre elementele care confirmă acest nou rol, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"La Euro Industry Summit 2025 am vorbit despre rolul istoric pe care România începe să şi-l asume tot mai mult: acela de furnizor de securitate energetică pentru statele Uniunii Europene. Treptat, trecem de la un obiectiv fixat odată cu preluarea mandatului la Ministerul Energiei la operaţionalizarea sa efectivă. Interesul tot mai mare al statelor din regiune faţă de România, ca principal producător de gaze din Uniunea Europeană - statut care va fi consolidat puternic prin realizarea proiectului Neptun Deep - este doar unul dintre elementele care confirmă acest nou rol pe care începem să îl jucăm. Astăzi, România este mai aproape ca niciodată de obiectivul de a deveni un furnizor de securitate energetică pentru Uniunea Europeană", a scris, miercuri, ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că România nu şi-a propus să abandoneze procesul de tranziţie energetică, considerând, însă, că pragmatismul este important în tot acest proces

"Am discutat, totodată, şi despre eforturile pe care le-am făcut la Ministerul Energiei în domeniul energiei regenerabile. Reamintesc - peste 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile au fost atrase pentru proiecte destinate producţiei de energie din surse regenerabile şi dezvoltării infrastructurii aferente, precum baterii sau panouri fotovoltaice, plus modernizarea transportului şi distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale. România nu şi-a propus în vreun fel să abandoneze procesul de tranziţie energetică, dar, repet, este important ca atât noi, cât şi Uniunea Europeană, să dăm dovadă de pragmatism în tot acest proces. Tranziţia energetică nu trebuie să fie opusă recâştigării competitivităţii Uniunii Europene", a arătat Sebastian Burduja.

El a reafirmat că trebuie dezvoltate resursele pe care le avem în prezent, de la capacităţi de producţie la infrastructura de transport şi stocare

 

În context, ministrul Energiei a precizat că România şi-a consolidat rolul de hub energetic regional prin finalizarea gazoductelor BRUA şi Ungheni-Chişinău, modernizarea interconectărilor şi avansarea lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor.

"Această infrastructură strategică ne permite să asigurăm aprovizionarea cu gaze din surse diversificate, atât pentru consumul intern, cât şi pentru statele vecine, inclusiv Republica Moldova. România are avantajul unor resurse diverse - gaz, hidro, nuclear, eolian, solar - iar strategia noastră este să valorificăm acest mix pentru securitate energetică şi preţuri competitive. Am fost şi suntem fermi în renegocierea calendarului de eliminare a cărbunelui din producţia internă.

România nu îşi poate permite să închidă capacităţi de producţie fără a pune ceva în loc. Am deschis deja discuţii la nivel european pentru a obţine o prelungire a termenelor, iar eforturile noastre continuă pentru ca poziţia României să fie susţinută şi acceptată. România trebuie să fie un pilon al securităţii energetice europene. Securitatea energetică este, de fapt, o componentă-cheie a securităţii europene. Nu poţi avea competitivitate fără acces la energie la preţuri normale. Nu poţi avea economii puternice fără competitivitate. Nu poţi investi în apărare fără economii naţionale puternice, care să susţină acest efort", a mai scris Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Moody's
Fabrică / FOTO: Freepik
Aur / FOTO: Freepik
Linie de ambalare a ouălor / Foto: Freepik

SUA cerșesc ouă de la Damenarca și alte țări europene

Statele Unite au apelat la Danemarca și alte țări...

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Bursa de Valori București / FOTO: Facebook
Schimbare radicală / FOTO: Freepik
Lapoviță / FOTO: Freeimages
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Aur

Aurul a trecut de 3000 de dolari/uncie, o premieră absolută

De câteva zile aurul tot încearcă să atace pragul cheie...

Fabrică / FOTO: Freepik

Tesla riscă să scadă cu 45%, chiar dacă a pierdut deja 40%

Wells Fargo își menține ratingul negativ pentru Tesla.

Program / FOTO: Freepik

Meta intenționează să elimine de tot aceste programe

Testate în Statele Unite, notele redactate de...

Bani, lei / Foto: Agerpres

Curs BNR. Leul crește la sfârșit de săptămână

Banca Națională a publicat cursul leului valabil pentru...

Mesaj fals / FOTO: ANAF

Atenție! Emailuri false în numele ANAF!

Este al doilea avertisment lansat de ANAF într-un...

Romgaz / FOTO: Pagina de Facebook a Romgaz
Groenlanda / FOTO: Wikipedia
Dolari / FOTO: Freepik

Cum câștigă Rusia sute de milioane de dolari pe lună

Este o metodă care nu a fost semnalată anterior în...

Electrician / FOTO: Freepik

Consumul de energie electrică a scăzut în ianuarie 2025

În schimb, exportul de electricitate a crescut...

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Pensii / FOTO: Facebook Poșta Română
Președinele interimar Ilie Bolojan / FOTO: Președinție
Christine Lagarde / FOTO: Wikipedia
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Washington DC / FOTO: Freepik

Ziua în care Statele Unite intră în "shutdown"

La miezul nopții, începe "shutdown-ul"! Statele Unite se...

Evoluție / FOTO: Freepik
Oraș indian / FOTO: Freepik
Știrile dimineții
Vaccinare / Foto: Freepik

Vaccinuri COVID-19. Verdictul CJUE privind autorizațiile

CJUE a respins recursul împotriva autorizațiilor pentru...


pixel