România, importuri de energie electrică de peste 3,8 miliarde kWh în primul trimestrul din 2022

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
România a importat în primul semestru o cantitate de energie electrică de peste 3,8 miliarde kWh.

România a importat în primele şase luni ale acestui an o cantitate de energie electrică de 3,845 miliarde kWh, cu peste 12%, respectiv 423,6 milioane kWh, mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Pe de altă parte, în primele şase luni din 2022, exporturile de energie electrică au totalizat 3,08 miliarde kWh, în scădere cu 508,4 milioane kWh (minus 14,2%). În perioada menţionată, producţia de energie electrică a fost de 28,448 miliarde kWh, în scădere cu 2,351 miliarde kWh comparativ cu primul semestru din 2021 (minus 5,6%), cea mai mare cantitate fiind produsă în termocentrale clasice (10,588 miliarde kWh). 

 

 

Citeşte şi: Facturi energie electrică şi gaze. Guvernul discută ordonanţa privind măsurile aplicabile românilor

 

 

Analiza privind stadiul elaborării proiectului ordonanţei de urgenţă privind energia, pe agenda de miercuri, 31 august. Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri analiza privind stadiul elaborării proiectului ordonanţei de urgenţă privind măsurile din domeniul energiei.

Potrivit unui comunicat, Executivul va analiza proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea OUG. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, marţi, că ordonanţa referitoare la energie este încă în discuţii, menţionând că tot ce presupune calculul preţurilor la energie electrică şi gaze trebuie să fie "foarte bine clarificat" şi a dat asigurări că nu vor fi modificate nivelurile tarifelor cuprinse în OUG 27/2022.

"Suntem încă în discuţii, mai avem o zi. 1 septembrie este poimâine. În funcţie de propunerile şi de elementele tehnice, pentru că este un adevărat mecanism, nu este simplu deloc, tot ceea ce presupune calculul acesta al preţurilor la energie şi la gaze trebuie să fie foarte bine clarificat, astfel încât, chiar dacă am întârzia o zi, prefer să avem o linie cât se poate de clară şi simplificată, decât să ne grăbim şi să venim cu o ordonanţă de urgenţă care să nu producă efectele pe care le dorim", a declarat Ciucă, întrebat, la o conferinţă de presă, în legătură cu ordonanţa care ar suprataxa profiturile din energie.

Ciucă a precizat că obiectivele majore sunt protejarea populaţiei, a industriei agroalimentare, a IMM-urilor şi a investiţiilor.

"Vreau să asigur cetăţenii că măsurile vizează două obiective majore: pe de o parte, protejarea populaţiei - şi rămânem la nivelurile de tarif care sunt cuprinse în Ordonanţa 27, nu vor fi modificări, iar, de cealaltă parte, discutăm despre măsuri pentru protejarea industriei agroalimentare, a IMM-urilor, care în analiza pe care noi am făcut-o reprezintă motorul economiei, iar acesta trebuie să funcţioneze. De asemenea, ne menţinem pe obiectivele noastre de investiţii, nu putem să depăşim această criză fără o economie care să funcţioneze, fără investiţii în economie", a adăugat premierul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel