România în 2024. Premierul Ciolacu, anunţ despre reforme, creştere economică şi inflaţie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut o declaraţiei referitoare la ceea ce va urma pentru România, din punct de vedere economic, în 2024. 

"Anul 2024 va fi tot despre economie și viața românilor. Anul trecut am reușit să avem cea mai mare creștere economică din regiune, în condiții foarte dificile. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că 10 țări din Uniunea Europeană vor avea scădere economică în 2023, iar 12 state membre şi-au depășit semnificativ țintele de deficit. România a avut o creștere economică sănătoasă, pentru că de această dată s-a bazat foarte mult pe investiții și nu pe consum. De altfel, valoarea investițiilor a depășit anul trecut suma deficitului public. Per total, volumul investițiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în crearea a peste 75.000 de noi locuri de muncă. Absorbția banilor europeni a fost, de fapt, motorul economiei românești.

Pentru prima dată am reușit să atingem un nivel record de absorbție, de peste 93%, pe exercițiul financiar 2014-2020. În total, anul trecut am încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR. Am lucrat anul trecut cu Banca Națională a României pentru a aduce inflația la o singură cifră și am reușit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor. Prin măsurile luate, inflația a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent, iar în 2024, estimările Băncii Naționale a României arată o inflație de sub 5%", a anunţat premierul la începutul şedinţei de Guvern de joi, 4 ianuarie.

 

Reforma aparatului bugetar

 

"De asemenea, am promis că voi face din reforma aparatului bugetar una dintre prioritățile acestui mandat. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar din ultimii 30 de ani. Procesul de reorganizare a ministerelor și instituțiilor de stat este în plină desfășurare, iar acest lucru va aduce reduceri consistente de cheltuieli. Banii economisiți îi vom duce acolo unde este nevoie, adică la sănătate și la educație. Anul 2024 trebuie să continue în aceeași direcție. Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat și vom continua să îndeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Vom face acest lucru, pentru că anul acesta va fi anul investițiilor. Am alocat în buget o sumă-record, de 120 de miliarde de lei pentru investiții, adică peste 7% din PIB. Anul acesta, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică.

Altfel, în 2024 ne vom concentra pe măsurile pentru creșterea producției interne. Avem două domenii strategice, construcțiile și agricultura, în care vom investi masiv. Mă bucur că în Programul Invest Alim avem deja proiecte de 1 miliard de euro și sper ca același lucru să se întâmple și cu Construct Invest.

În final, vreau să vă mai spun atât: România a făcut un mare pas înainte în ceea ce privește Schengen. După 13 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, am reușit în sfârșit, cu o echipă bine coordonată și bine sudată, să avem o decizie politică privind ridicarea granițelor aeriene și maritime și posibilitatea emiterii de vize Schengen. Pentru prima dată, avem un proces ireversibil. Vom continua să lucrăm atât la nivel politic, cât și tehnic, prin intermediul ministerelor de resort, pentru ca anul acesta să încheiem definitiv acest proces. România este egală în Europa, iar economia noastră trebuie să beneficieze pe deplin de statutul de membru Schengen", a mai afirmat prim-ministrul Ciolacu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel