România, în risc de infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri

Autor: Matei Ion
Data publicării:
FAO: Planeta a pierdut în aproape 100 de milioane de hectare de păduri
FAO: Planeta a pierdut în aproape 100 de milioane de hectare de păduri
Comisia Europeană ar putea deschide proceduri de infringement la adresa României în domeniul mediului privind exploatarea forestieră ilegală, calitatea aerului și protejarea rețelelor Natura 2000.

CE solicită României să combată exploatarea forestieră ilegală și să protejeze mai bine pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său.

De asemenea, îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul, care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

„Autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”, arată CE.

Comisia Europeană a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate.

După ce a analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de punere în întârziere trimise în februarie 2020, CE a ajuns la concluzia că problemele de la fața locului nu au fost soluționate.

Raport. 178 milioane hectare de pădure, distruse în ultimii 30 de ani

„Prin urmare, Comisia emite un aviz motivat. Dacă România nu ia măsuri în termen de o lună, CE poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, a mai arătat CE.

Comisia a mai solicitat României să ia măsurile necesare pentru a-și proteja și a-și gestiona rețelele Natura 2000, în condițiile în care România nu a desemnat până în prezent arii speciale de conservare și nu a stabilit obiective și măsuri de conservare detaliate specifice fiecărui sit.

„CE a decis să trimită o scrisoare de punere în întârziere României, acordându-i un termen de trei luni pentru a remedia situația”, au subliniat oficialii europeni.

O altă procedură de infringement poate fi deschisă în ceea ce privește calitatea aerului.

CE solicită României să pună în aplicare integral normele UE privind autorizațiile pentru instalațiile industriale și să îmbunătățească punerea în aplicare, pe teritoriul său, a normelor UE privind autorizațiile pentru instalațiile industriale.

„România permite instalațiilor industriale să funcționeze fără autorizațiile necesare care stabilesc condițiile de funcționare în conformitate cu legislația UE”, a mai arătat CE.

În România sunt trei instalații care continuă să funcționeze fără să respecte cerințele din directivă, iar două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf.

„CE trimite un aviz motivat, iar România are la dispoziție trei luni pentru a adopta și a comunica toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea deplină și corectă a directive. În caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, au precizat reprezentanții CE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel