Negocieri cruciale la Bruxelles pentru viitorul energetic al României
Ministrul Energiei, Sebastian...
"Fondul Monetar Internaţional nu ne-a făcut nicio recomandare, este un fake news. Nu am primit nicio recomandare la nicio vizită, de la nimeni. Nu ştiu ce au spus, cine a spus, nu am primit nicio recomandare cu privire la nimeni. Colegii mei au avut o discuţie pur-tehnică la care am prezentat bugetul. Punct", a precizat ministrul Finanţelor, după dezbaterile pe acţiuni generale în bugetul de stat pe 2025, susţinute în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.
Întrebat care e pericolul dacă România va ajunge în 'junk' (în categoria ţărilor nerecomandate investitorilor n.r.) după ce două agenţii de rating au retrogradat perspectiva României la negativ, ministrul a răspuns: "Sunt convins că România nu va ajunge în junk".
"Sunt convins că România nu va ajunge în junk. Este un semnal puternic, iar acest semnal puternic a fost recepţionat de Guvern şi de Coaliţia de guvernare şi tocmai de aceea este construit bugetul pe 7%. Tocmai de aceea am fost la ECOFIN săptămâna trecută şi ne-am angajat încă o dată că vom respecta acel calendar de încadrare în 3% în 7 ani. Tocmai de aceea am avut cu Banca Mondială întâlnire, am avut cu investitori întâlnire, să transmitem acest angajament ferm al României: indiferent cine este Guvernul, cine este premierul, cine este ministrul Finanţelor, 7 ani de zile România va respecta acest plan. Este prioritatea numărul unu pentru oricine vine la guvernare ca România să revină la un deficit de 3%, România să continue investiţiile şi să nu facem revenirea la 3% deficit pe seama investiţiilor tăiate din buget. Acest paralelism poate fi menţinut. Avem fondurile europene care susţin investiţiile şi avem un angajament foarte ferm. Aţi văzut, domnul Bolojan a început deja reducerile de personal la instituţiile conduse de dânsul. Avem şi consilii judeţene unde au început aceste reforme şi avem nevoie de reforme pentru a ţine cheltuielile sub control", adăugat şeful de la Finanţe.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional efectuează o vizită la Bucureşti, în perioada 3-7 februarie, pentru o analiză a ultimelor evoluţii economice şi o actualizare a prognozelor.
În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.
În ceea ce priveşte perspectivele de rating, în luna decembrie a anului trecut, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, acelaşi anunţ venind în luna ianuarie acestui an şi de la S&P Global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Energiei, Sebastian...
România este o țară sigură și stabilă politic și...
Banca Națională a României a...
Spania reduce săptămâna de lucru la 37,5 ore fără...
Cutremurele zguduie Santorini: sute de oameni evacuați...
România a evitat în ultimul...
Italia blochează chatbotul DeepSeek din cauza...
Bugetul pe anul 2025 a fost...
Fondurile vor fi alocate în mai multe tranșe.
O analiză Frames realizată pe...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Un metal pe care celebrul...
Peste 10.000 de locuințe au...
Administrația de la Kremlin a...
Analiza piețelor de materii...
Companiile incluse pe lista neagră riscă amenzi...
Acționarul majoritar al OMV...
Cine este Robert Kiyosaki și de ce ne interesează...
O preluare de proporții la Departamentul Trezoreriei.
Dimineața începe cu vești importante din economie,...
Bursa de la Bucureşti a închis...