Costul emigrării. România mai ”importă” 100.000 de muncitori non-UE în 2022
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Cererea de muncitori este din ce în ce mai mare în România
Cererea de muncitori este din ce în ce mai mare în România
Lipsa forței de muncă din România este suplinită în ultima oară cu muncitori care sunt aduși din orientul îndepărtat.

Pentru acest an, Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piață forței de muncă ceea ce înseamnă că angajatorii care se confruntă cu criză de personal au asigurată o sursă de angajați.
 
În acest an 100.000 de lucrători străini ar putea fi admiși pe piață forței de muncă din România pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat, în domenii precum construcții civile, de drumuri, transporturi rutiere, HoReCa, panificație etc.
 
Datele înregistrate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie – august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacanțe, 50.924 dintre acestea fiind declarate neocupate în mod repetat de angajatori.
 
Anului trecut numărul de adeverințe solicitate de angajatori a crescut substanțial la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă în vederea obținerii avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări pentru încadrea în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Angajații, vizați de MODIFICĂRI importante a Codului muncii

Cererea de lucrători se dublează de la an la an

Anul trecut, în peropada ianuarie-august, peste șase mii de firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru 83.338 de locuri de muncă vacanțe pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piață muncii din România, față de 4.135 firme care au solicitat același lucru pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioada a lui 2020, informează Ministerul Muncii.
Cetățenii străini pot fi încadrați în România numai după ce "angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel