Inflația din România a coborât la 5,3% în ianuarie, în timp ce în UE a urcat la 2,8%
România a pierdut titlul nedorit de țară cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, după zece luni consecutive în fruntea clasamentului. În ianuarie 2025, Ungaria a înregistrat cea mai ridicată rată a inflației din UE, de 5,7%, urmată de România, cu 5,3%, și de Croația, cu 5%, arată datele publicate de Eurostat.
Inflația în UE și zona euro, în ușoară creștere
La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflației a crescut în ianuarie la 2,8%, de la 2,7% în decembrie 2024. În zona euro, inflația a urcat la 2,5%, depășind ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE).
Cele mai scăzute rate ale inflației s-au înregistrat în Danemarca (1,4%), Italia, Irlanda și Finlanda (1,7%). Comparativ cu luna decembrie, inflația a scăzut în opt state membre, inclusiv în România (de la 5,5% la 5,3%), a rămas stabilă în patru țări și a crescut în 15 state membre ale UE.
Inflația de bază rămâne neschimbată în zona euro
Inflația de bază (core inflation), care exclude prețurile volatile ale energiei și alimentelor, a rămas la 2,7% în ianuarie, același nivel înregistrat din septembrie 2024. Acest indicator este analizat atent de BCE pentru luarea deciziilor privind politica monetară.
INS: Inflația anuală în România a scăzut la 4,95%
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației din România a coborât la 4,95% în ianuarie, față de 5,14% în decembrie 2024.
Scumpirile pe categorii de produse și servicii:
Alimente: +4,54%;
Mărfuri nealimentare: +4,60%;
Servicii: +6,54%.
În plus, rata medie a inflației din ultimele 12 luni (februarie 2024 - ianuarie 2025) comparativ cu precedentele 12 luni a fost de 5,4%.
Prognoza BNR: Inflația va rămâne peste 3% până la sfârșitul lui 2026
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru finalul anului 2025, estimând că aceasta va ajunge la 3,8%, față de 3,5% cât era prevăzut anterior. Pentru sfârșitul lui 2026, BNR estimează o inflație de 3,1%, conform declarațiilor guvernatorului Mugur Isărescu din 17 februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...