România, printre ţările UE cu cea mai mică creştere a producţiei industriale, în luna mai
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
România printre ţările UE cu cea mai mică creştere a producţiei industriale, în luna mai
România printre ţările UE cu cea mai mică creştere a producţiei industriale, în luna mai
Producţia industrială a crescut atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, în luna mai 2022 comparativ cu luna mai 2021, însă România se numără printre ţările membre cu cel mai mic avans al producţiei industriale în ritm anual, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Conform acestor date, producţia industrială a crescut cu 1,6% în zona euro şi cu 2,7% în UE, în ritm anual. Statele membre cu cel mai puternic ritm de creştere a producţiei industriale au fost Bulgaria (20,2%), Danemarca (17,2%) şi Polonia (12,5%). În schimb, cel mai modest avans al producţiei industriale a fost înregistrat în Suedia (0,8%), Slovacia (1,1%) şi România, unde producţia industrială a crescut cu 2,4% în luna mai, după o contracţie de 7,1% în luna aprilie.

Creşterea producţiei industriale în UE s-a datorat în special unei creşteri de 8,7% a producţiei de bunuri de folosinţă imediată, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 5,4%.

De la o lună la alta, mai 2022 comparativ cu aprilie 2022, producţia industrială a crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană. Statele membre cu cel mai puternic ritm de creştere a producţiei industriale au fost Irlanda (13,9%), Grecia (2,6%) şi Cehia (2,4%). În România, producţia industrială a scăzut cu 0,1% de la o lună la alta, după ce în aprilie a crescut cu 0,3%.

Creşterea producţiei industriale în UE s-a datorat în special unui avans de 2,5% al producţiei de bunuri de folosinţă imediată, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 2,1%.

Datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că, în luna mai 2022, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 6,4%. De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,1%, în mai 2022 vs mai 2021.

Raportat la luna aprilie a acestui an, în mai 2022, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,1%, potrivit datelor INS. În perioada analizată, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 0,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel