România, sub media UE la electricitate: de ce tot plătim mai mult pe factură?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Transelectrica
Transelectrica
În a doua jumătate a anului 2024, prețul energiei electrice pentru gospodăriile din România s-a menținut sub media europeană, însă costurile tot mai mari ale rețelei și creșterea ușoară a taxelor apasă pe bugetul consumatorilor.

România, sub media UE la prețul electricității pentru populație

Datele oficiale arată că românii continuă să plătească mai puțin decât media UE pentru electricitate. În timp ce media europeană a fost de 28,72 euro pentru 100 kWh în a doua jumătate a lui 2024, România a rămas printre țările cu prețuri moderate, deși nu la fel de mici ca Ungaria (10,32 euro), Bulgaria (12,17 euro) sau Malta (13,01 euro), conform datelor Eurostat.

Totuși, facturile din România sunt afectate de o tendință generală la nivelul Uniunii Europene: costurile de rețea au crescut în 18 state membre, iar România nu face excepție. Creșterea acestor tarife de distribuție, împreună cu o ușoară majorare a ponderii taxelor în factura finală (de la 24,3% la 25,1% în UE), contribuie la menținerea unei presiuni constante asupra consumatorilor.

Țările din jur, între scumpiri și reduceri drastice

Dacă în România prețurile au fost relativ stabile, în regiune situația a fost extrem de variabilă. Ungaria continuă să beneficieze de cel mai mic tarif reglementat din UE, iar Bulgaria menține prețuri scăzute datorită intervenției statului. În schimb, țări precum Portugalia (+14,2%), Finlanda (+13,6%) și Franța (+12,9%) au înregistrat scumpiri semnificative.

La polul opus, Olanda (-14,3%), Letonia (-17,8%) și Belgia (-12,3%) au reușit să reducă semnificativ prețurile pentru gospodării, în special prin diminuarea costurilor de aprovizionare și liberalizarea pieței.

Industria beneficiază de prețuri mai stabile

În ceea ce privește consumatorii non-casnici, inclusiv marii consumatori industriali din România, aceștia s-au bucurat de o stabilitate relativă a prețurilor, în linie cu media UE. Prețul mediu în Uniune a fost de 18,99 euro/kWh fără TVA, cu o ușoară creștere față de primul semestru. În 19 state membre s-au înregistrat scăderi de prețuri pentru industrie, în timp ce 6 au raportat creșteri – printre acestea și Cehia (+11,8%), Danemarca (+9,8%) și Portugalia (+14,7%).

Prețul energiei electrice plătit de gospodării - standardul puterii de cumpărare (PPS) per 100kWh

Diferențele reale, vizibile în funcție de puterea de cumpărare

Dacă se ia în considerare puterea de cumpărare (PPS), România se situează în jumătatea inferioară a clasamentului, semnalând faptul că, deși prețurile nominale sunt mai mici, impactul asupra bugetului gospodăriilor este semnificativ. Cele mai mari poveri reale sunt în Cehia, Cipru și Germania, iar cele mai mici în Malta, Luxemburg și Ungaria.

România, între avantaj competitiv și presiune structurală

România rămâne una dintre țările cu prețuri accesibile la energie pentru populație, dar presiunea ascunsă a taxelor și a costurilor de rețea riscă să erodeze acest avantaj. În contextul în care investițiile în rețele sunt esențiale pentru tranziția verde, autoritățile trebuie să găsească un echilibru între sustenabilitate și protejarea consumatorului final.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel