România trăiește din împrumuturi. Adrian Negrescu: Vizita FMI, un semnal de alarmă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Analistul Adrian Negrescu
Analistul Adrian Negrescu
Analistul financiar Adrian Negrescu a creionat contextul vizitei pe care specialiștii Fondului Monetar Internațional o efectuează la București, menționând, printre altele, avertismentul lansat recent de banca americană JPMorgan privind economia României. 

”România se împrumută din ce în ce mai mult. Anul trecut, am împrumutat 40 de miliarde de euro. Adică aproape dublu cât banii din PNRR. Nu trebuie uitat faptul că împrumuturile statului au crescut cu un ritm de 85% de la un an la altul. Din păcate, am ajuns în situația în care și anul acesta să împrumutăm, conform estimărilor Ministerului de Finanțe, încă 38 de miliarde de euro”, a spus analistul pentru postul de televiziune România TV.

O linie de finanțare

Adică trăim, din păcate, din împrumuturi și mai puțin din încasările statului, pentru că economia încetinește foarte mult, a continuat Adrian Negrescu. Iată de ce, a adăugat el, ”vizita FMI-ului la București, trebuie privită ca un semnal de alarmă. Dincolo de caracterul ei obișnuit este, probabil, ca FMI să ne propună un colac de salvare financiară. O linie de finanțare, pe care noi să o accesăm dacă vom avea nevoie, de pildă, în toamnă, când vom crește pensiile românilor și va fi nevoie de bani. 

Criză economică reală

De ce spun acest lucru, pentru că inclusiv la nivel internațional crește gradul de îngrijorare în ceea ce privește situația de la București. În urmă cu o săptămână, banca americană JPMorgan îi avertiza pe investitori că România se decuplează de la trendul regional și, din perspectiva inflației și a modului în care se gestionează zona de fiscalitate, s-ar putea să ridice multe semne de întrebare. Iar din această perspectivă, specialiștii băncii recomandau reducerea expunerii pe titlurile de stat românești. Este un semn de întrebare legat de modul în care se finanțează statul român. Și sper ca FMI să vină și să impună autorităților de la București să strângă cureaua, pentru că, din păcate, noi cheltuim din ce în ce mai mult de la un an la altul, fără să ne gândim că suntem într-o situație de criză economică reală, a subliniat analistul financiar. 

Ce spun oficialii români despre vizita FMI

Premierul Marcel Ciolacu: „FMI nu poate să impună unui stat și unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate țările europene, fac și în Germania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de țară, pe care o face Comisia. Ni s-a spus că vom închide cu un deficit de 7,8. Eu am promis că voi închide cu închide cu un deficit cu minimum 0,5% mai puțin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reușit.

Mai mult, am spus că vom avea un buget până la sfârșitul anului și voi prinde un deficit mai mic cu cel puțin 0,5% mai mic decât anul acesta. Îmi cer scuze, am reușit să fie mai mic cu 5%”.

Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Ne așteptăm, ca de fiecare dată, la un raport, pe care de obicei îl fac cei de la FMI. Este o vizită normală, este în programul anual pe care îl au. Ceea ce a spus premierul Marcel Ciolacu este că în acest an, în 2024, nu vor crește taxe și impozite în România, și de aceste lucruri vor trebui să țină cont toți partenerii noștri de dialog, inclusiv cei care verifică progresul pe care România îl are din perspectiva lor – cum este și Fondul Monetar Internațional”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel