România, un loc RUȘINOS în clasamentul celor mai sănătoase țări
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
România este praf, după Liban și Albania
România este praf, după Liban și Albania
Spania este considerată cea mai sănătoasă țară din lume în anul 2019, potrivit Healthiest Country Index, alcătuit de către Bloomberg pe baza factorilor care influențeaqză starea generală de sănătate din 169 de țări. Țara hispanică ocupă în premieră această poziție devansând Italia, care a ocupat prima poziție anul precedent. România nu se află în primele 50 de țări, fiind depășită de țări cu economii  mai puțin prospere.

Pe lângă primele două poziții din clasament, Europa mai este reprezentată în top 10 de alte patru țări: Islanda (locul 3), Elveţia (locul cinci), Suedia (locul şase) şi Norvegia (locul nouă). Spania are cea mai mare speranţă de viaţă la naştere în rândul statelor din Uniunea Europeană, iar la nivel global este depăşită doar de Japonia şi Elveţia.

Cercetătorii susţin că obiceiurile alimentare ar putea oferii unele indicii cu privire la starea de sănătate a locuitorilor Spaniei şi Italiei, în condiţiile în care "dieta mediteraneană, completată cu ulei de măsline şi nuci, duce la o incidenţă mult mai mică de boli cardiovasculare chiar decât cea asociată cu o dietă bazată pe grăsimi reduse", arată un studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universităţii din Navarra.

Citește și: România, în coada listei la speranța de viață. Unde se trăiește cel mai mult

Japonia este cea mai sănătoasă ţară din Asia, urcând pe locul patru, de trei locuri faţă în precedenta ediţia a clasamentului, şi a devansat Singapore, locul opt. Australia şi Israel se numără şi ele printre primele zece cele mai sănătoase ţări ale lumii, ocupând locurile şapte respectiv zece.

România nu se regăseşte nici măcar printre primele 56 cele mai sănătoase ţări ale lumii, în condiţiile în care este devansată de ţări precum Grecia, locul 26, Liban, locul 39, Muntenegru, locul 41, Bosnia Herţegovina, locul 42, Albania, locul 43, Turcia, locul 51, Serbia locul 55 şi Macedonia, locul 56.

Cuba, mai presus de SUA

În schimb, în America de Nord, Canada se plasează pe locul 6 la nivel mondial, depăşind cu mult SUA şi Mexicul, care au căzut pe locurile 35 respectiv 53. Speranţa de viaţă în SUA este în scădere din cauza deceselor provocate de supradoza de medicamente şi cazurilor de suicid. Cuba se plasează cu cinci locuri în faţa SUA, fiind singura ţară din categoria celor nu au un venit ridicat care se plasează atât de sus. Coreea de Sud a urcat şapte poziţii până pe locul 17 în timp ce China, ţară cu 1,4 miliarde de persoane, a urcat trei poziţii până pe locul 52. Speranţa de viaţă în China urmează să o depăşească pe cea din SUA până în 2040, potrivit Institute for Health Metrics and Evaluation.

Bloomberg Healthiest Country Index evaluează cele 169 de ţări pe baza unor variabile precum durata de viaţă şi impune penalităţi pentru riscurile la adresa sănătăţii precum fumatul şi obezitatea. De asemenea, sunt luate în considerare factorii de mediu precum accesul la apă curată şi salubritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel