România va avea o LISTĂ NEAGRĂ. Ministru: S-a terminat cu şantajul!

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Decizie radicală în România: se va crea o listă neagră. 

"S-a terminat cu șantajul practicat de unii constructori asupra Companiilor de stat care derulează proiecte publice! Rezilierile contractelor pun acele firme pe o 'listă neagră'. Ele nu vor mai putea participa la licitații ale statului român!

Acum certificatele negative se eliberează și în faze intermediare, potrivit recentelor modificări din legislația achizițiilor publice.Aceste prevederi se aplică inclusiv contractelor în derulare.Astfel, evităm să mai stăm 2 ani pentru a avea un nou constructor și rezolvăm situația în maximum 3 luni și jumătate", a anunţat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

În altă ordine de idei, Grindeanu a menţionat că pe şantierele Drumului de legătură cu A1 şi VO Timişoara Sud este un ritm de lucru scăzut.

"Ambele vor intra în procedurile prevăzute de noile prevederi ale Legii achiziţiilor publice: constructorii vor fi notificaţi de 3 ori, dacă nu progresează se ajunge la reziliere! Nu îmi doresc să ajungem la aceasta, dar nu pot asista pasiv la pierderea banilor europeni, deoarece anumite companii nu îşi respectă contractele!", a notat el.

Ministrul Transporturilor a precizat că firma italiană Tirrena Scavi are întârzieri şi pe VO Timişoara Sud şi pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova - Piteşti.

"Vom mai discuta, din nou, cu ei chiar săptămâna viitoare. Dacă nu se mobilizează, riscă să se îndrepte spre noua procedură de reziliere. Despre Varianta de Ocolire Timişoara Vest: nu mai avem timp să asistăm la discuţiile interminabile dintre CJ Timiş şi Primăria Timişoara! Am decis ca proiectul să fie derulat de CNAIR. Am reluat procedurile pentru lansarea în licitaţie a Lotului 2 (secţiunile E şi D) ale autostrăzii Lugoj-Deva. Voi urmări foarte atent toate termenele pentru construcţia acestei secţiuni cu tunele din zona Margina-Holdea care este finanţată prin PNRR", a adăugat şeful MTI.

El a precizat că la începutul săptămânii viitoare vor începe procedurile pentru relansarea contractului privind realizarea studiului de fezabilitate necesar Drumului Expres Craiova-Lugoj.

"Licitaţia anterioară pentru realizarea acestui Drum Expres prevedea o perioadă de 4 ani pentru realizarea studiului de fezabilitate. După ce licitaţia a ajuns la final, câştigătorul a fost contestat şi CNSC a cerut reevaluarea atribuirii. Să lansezi 250 km într-un singur contract şi să pui un termen de 4 ani pentru un SF, arată că nu vrei de fapt să realizezi acest proiect! Acum, contractul va fi lansat în licitaţie pe loturi, de la Filiaşi la Lugoj şi va dura maximum 2 ani. Este decizia corectă", a mai spus Sorin Grindeanu.

În ceea ce priveşte discuţiile pentru autostrada Timişoara-Belgrad, ministrul Transporturilor a informat că acestea au fost amânate, deoarece în Serbia au avut loc alegeri.

"Păstrăm legătura, prin Ambasada noastră de la Belgrad, şi, în momentul în care partea sârbă va desemna un partener de discuţii, vom stabili o întâlnire. Banatul are nevoie de această legatură rutieră", a completat el.

Conform sursei citate, în cazul aeroportului de la Timişoara, contractul pentru noul terminal este finanţat din fonduri europene (prin POIM, care se termină la finalul anului 2023).

"Vreau să fie semnat cât mai rapid contractual, iar cei de la aeroport şi constructorul să finalizeze lucrările până la jumătatea anului viitor! Este o cursă contra-cronometru pentru a cheltui suma de un miliard de euro încă disponibilă, prin POIM, pentru proiecte de infrastructură. Până la jumătatea anului viitor vom cheltui toţi banii europeni alocaţi prin programele anterioare! Suntem acum la 80% grad de absorbţie", a subliniat Grindeanu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel