România va primi circa 34 milioane de euro de la UE pentru acoperirea daunelor cauzate de secetă

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Secetă
Secetă
România va primi în curând aproape 34 milioane de euro pentru distrugerile provocate de secetă, după ce Parlamentul European a alocat mai multor țări sprijin pentru dezastre naturale.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, la Strasbourg, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia şi Turcia, informează un comunicat al legislativului comunitar.

România va primi 33,9 milioane de euro pentru pagubele provocate de seceta severă din 2022, iar Italia va beneficia de suma de 20,9 milioane de euro pentru daune cauzate de inundaţiile din septembrie acelaşi ani în regiunea Marche. Pe de altă parte, Turcia va beneficia de un sprijin de 400 de milioane de euro în urma celor două cutremure din februarie 2023.

Eurodeputaţii îşi exprimă "profunda solidaritate cu toate victimele, familiile lor şi toate persoanele afectate" de dezastrele naturale din România, Italia şi Turcia. Aceştia sunt îngrijoraţi de "creşterea numărului de dezastre naturale grave şi distructive în Europa" şi subliniază că "datorită schimbărilor climatice, fenomenele extreme, cum ar fi cele observate în România şi Italia ce au dus la situaţii de urgenţă, se vor intensifica şi se vor multiplica în continuare". Prin urmare, UE ar trebui "să îşi consolideze eforturile de combatere a schimbărilor climatice atât în Uniune, cât şi la nivel mondial".

Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistenţă financiară în valoare de 454.835.030 de euro celor trei ţări. Asistenţa FSUE va acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive şi protecţia patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare.

În conformitate cu normele fondului, operaţiunile de urgenţă şi de salvare pot fi finanţate retroactiv de FSUE din prima zi a unui dezastru.

Pachetul de ajutor a fost aprobat cu 593 voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi 22 abţineri. Consiliul UE a aprobat deja ajutorul la 18 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel