Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Într-un interviu la DCNews, ministrul Energiei a anunțat o serie de proiecte majore ce marchează un pas important pentru tranziția verde a României. În dialogul cu jurnalistul Bogdan Chirieac, ministrul a explicat că România își propune să reducă dependența de importuri prin producția locală de panouri fotovoltaice și baterii, cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Avem două paliere principale în această tranziție digitală și verde. Ministerul Energiei a avut la dispoziție 1,6 miliarde de euro și deja am început să le punem la treabă. Chiar astăzi semnez primul contract pentru producția de panouri fotovoltaice în România, finanțată din PNRR. Beneficiarul este o firmă românească, ceea ce înseamnă că nu vom mai depinde de importuri din China sau alte piețe,” a spus ministrul.
Baterii produse pentru Europa, în parteneriat cu Lockheed Martin
Ministrul a anunțat și un parteneriat strategic cu gigantul american Lockheed Martin, care va deschide în județul Bihor o fabrică de baterii pentru stocarea energiei. „Lockheed Martin va produce în România baterii cu o capacitate de până la 100 de megawați, destinate pieței europene. Este o investiție uriașă, bazată pe o tehnologie patentată, care nu depinde de resurse critice greu accesibile,” a explicat oficialul.
Ministrul a subliniat că relația cu Lockheed Martin a fost dezvoltată pe parcursul mai multor ani. „Când eram ministru la Digitalizare, am reușit să aducem Lockheed Martin în România pentru a deschide un centru de cercetare la Cluj, unul dintre cele două astfel de centre pe care le au în lume, alături de cel din Australia. Cercetarea se concentrează pe domenii avansate, cum ar fi inteligența artificială și roiurile de drone.”
Noi proiecte în energie
În plus, ministrul a menționat că, pe lângă producția de panouri fotovoltaice, România va demara un al doilea apel pentru proiecte de stocare a energiei. „Astăzi semnăm și primele contracte pentru stocarea în baterii. Avem doi beneficiari importanți: Electrica și Renovatio Trading, ambele companii românești. Investițiile în această direcție ne vor permite să gestionăm mai bine energia regenerabilă,” a declarat ministrul.
El a subliniat că aceste proiecte marchează un moment esențial pentru România, care va beneficia tot mai mult de tranziția verde. „România va produce panouri fotovoltaice și baterii, încet-încet devenim mai independenți și începem să valorificăm fondurile europene pentru a crea plusvaloare în țară.”
Aceste proiecte vin într-un moment crucial, în contextul în care România încearcă să îndeplinească jaloanele impuse prin PNRR și să valorifice la maximum fondurile europene alocate pentru tranziția ecologică și digitală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...