Românii, între îngrijorare şi optimism. Hideg (ARGUMENT): Asta îşi doresc cel mai mult. Ce spun studiile

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă
EXCLUSIV
Mădălina Hideg, director științific al ARGUMENT, institut de sondaje al DCMedia Group, a vorbit, pentru cititorii DC Business, despre temerile dar şi speranţele pe care le au românii de la anul 2022, în contextul în care acesta a debutat cu scumpiri, cu facturi uriaşe la energie şi, apoi, cu un război în Ucraina. 

2022 a început cu mari probleme economice, cu scumpiri şi apoi cu declanșarea războiului din Ucraina. DC Business i-a adresat Mădălinei Hideg următoarele două întrebări:  "Cum văd românii că vor evolua lucrurile anul acesta, dacă va fi mai bine sau mai rău decât în 2021?" şi "Care este cea mai mare temere a romanilor?". Iată explicaţiile oferite de directorul ştiinţific al Institutului ARGUMENT: 

"În ultimele luni, românii sunt destul de sceptici în ceea ce privește evoluția situației generale a României și a lor, personală; din datele pe care le culegem constant prin studiile ARGUMENT, rezultă că aproximativ opt din zece români consideră că lucrurile merg în direcția greșită. Cu toate acestea, șase din zece respondenți sunt optimiști cu privire la viitor, semn că nu consideră că totul ar fi pierdut, deși resimt consecințele pandemiei și ale scăderii economice cu care ne confruntăm. Patru din zece români consideră că situația lor personală este aproximativ la fel comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut", a explicat Mădălina Hideg.

"În privința îngrijorărilor, primul loc în sondajele ARGUMENT îl ocupă creșterea prețurilor și apoi situația economică în general. Amenințarea războiului de la granița cu Ucraina nu este resimțită foarte intens; de altfel, românii și-ar dori cel mai mult să rămânem neutri și nu cred neapărat că vom avea confruntări armate pe teritoriul nostru", a subliniat aceasta.

 

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu coaliţia şi cu Guvernul, după demisia lui Cîţu. Mădălina Hideg (ARGUMENT) subliniază un detaliu CHEIE

 

Mădălina Hideg a răspuns la două dintre cele mai "fierbinţi" întrebări lansate în spaţiul public după ce Florin Cîţu, la  presiunea liderilor partidului, a demisionat de la conducerea PNL. Totodată, directorul științific al Institutului ARGUMENT a explicat care vor fi efectele acestei demisii asupra funcţionării coaliţiei dar şi a Guvernului.

Iată ce a răspuns Mădălina Hideg: 

1.Cum afectează demisia lui Cîţu de la şefia PNL guvernarea. Relaţia PSD – PNL va merge mai bine sau mai rău după acest moment?

"Demisia lui Florin Cîțu de la șefia PNL nu cred că va afecta guvernarea. Crearea coaliției PNL-PSD nu a fost realizată doar de către lideri, ci cu mandat din partea întregului partid și prin urmare ar trebui să funcționeze dincolo de persoanele care se află la conducere la un anumit moment dat. În ultima perioadă, nu au existat tensiuni vizibile între cele două partide de guvernământ, deci cel mai probabil relația PNL-PSD va fi la fel ca înainte."

2.Cine are cea mai mare şansă să conducă PNL după congres?

"Având în vedere că încă nu avem niciun candidat înscris în cursa pentru ocuparea șefiei PNL, este devreme să facem un pronostic. Însă, așa cum se prefigurează lucrurile în acest moment, cel mai firesc ar fi ca Nicolae Ciucă să ocupe funcția de președinte al PNL, având în vedere că este și prim-ministru."

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel