Românii, ţinta unei înşelătorii cu false înştiinţări de plată de la ANAF. Avertizarea instituţiei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF avertizează asupra unor mesaje false transmise în numele instituţiei.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează asupra unor mesaje false transmise în numele instituţiei prin care contribuabilii sunt anunţaţi că au de plătit impozite către sistemul bugetar din România.

"Atenţie! Din nou, mesaje false în numele ANAF! La sesizarea unor contribuabili, ANAF atenţionează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt anunţaţi că au de plătit impozite către sistemul bugetar din România", se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a instituţiei.

Reprezentanţii Fiscului arată, în context, că aceste emailuri nu trebuie deschise, iar, dacă au fost deschise, nu trebuie accesate documentele anexate sau linkurile din conţinut.

"Şi, în niciun caz, să nu transmiteţi bani către conturile menţionate! Reamintim tuturor contribuabililor că ANAF a dezvoltat şi pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, serviciul Spaţiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituţia", subliniază sursa citată.

" target="_blank" rel="noopener">

 

Citeşte şi: ANAF, campanie de inspecţii fiscale la contribuabili. Ce documente sunt verificate

 

Structurile cu atribuții de inspecție fiscală, din cadrul ANAF, au în derulare 555 de acțiuni de inspecție fiscală și control inopinat la Marii Contribuabili, dintre acestea, 128 sunt la contribuabilii care înregistrează pierderi fiscale recurente. Inspectorii ANAF verifică modalitatea de înregistrare a veniturilor în contabilitate și analizează cheltuielile înregistrate cu scopul de a diminua profitul. Totodată, sunt efectuate verificări privind rambursările de TVA, dacă e cazul.

„ANAF își canalizează resursele către zonele cu risc ridicat de încălcare a legii. Evaziunea fiscală nu va fi ignorată la niciun nivel, începând acolo unde riscurile sunt mai mari. În același timp, dorim să le demonstrăm companiilor corecte și responsabile fiscal, care plătesc taxele la timp, că ANAF este un partener de încredere. Este în beneficiul întregii societăți ca mediul de afaceri să își desfășoare activitatea fără sincope majore, astfel încât, în urma colectării, să fie asigurate venituri sigure la bugetul consolidat.”, a declarat președintele ANAF, Heius Lucian Ovidiu.

 

ANAF pune tunurile pe români. Lucian Heiuş: Peste 71.000 contribuabili sunt în situaţia de a li se face sesizări penale

 

Şeful ANAF anunţă că peste 71.000 contribuabili sunt în situaţia de a li se face sesizări penale, pentru nevirarea către stat a impozitelor şi contriubuţiilor cu reţinere la sursă.

ANAF pune tunurile pe români. În urma controalelor, inspectorii fiscali au descoperit că peste 71.000 de contribuabili au reţinut, fără să vireze la bugetul statului o serie de impozite şi contribuţii.

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, spune termenul de graţie de 60 de zile a fost depăşit, iar românii care au uitat să plătească impozitele şi contribuţiile vor primi notificări cu situaţia sumelor datorate la stat, dar şi cu instrumentele de eşalonare/restructurare pe care le pot accesa.

„Peste 71.000 de contribuabili se află în prezent în situaţia de a li se face sesizări penale pentru nevirarea către stat a impozitelor şi contriubuţiilor cu reţinere la sursă, conform OUG 130/2021. Aceştia vor primi de la începutul săptămânii următoare notificări de la ANAF cu prezentarea situaţiei în care se află, cu propunerile de remediere a situaţiei, dar şi cu mesajul că în lipsa unei rezolvări, se va aplica legea la literă, adică vor urma sesizările penale”, a declarat Lucian Heiuş, potrivit profit.ro.

Conform interpretărilor ANAF și celor ale Ministerului Finanțelor, prevederile intrate în vigoare de la 1 martie privind reincriminarea ca penală a faptei de reținere și nevirare a unor contribuții și impozite se aplică obligațiilor pentru luna martie, care au devenit scadente cel mai devreme la data de 25 aprilie inclusiv.

Având în vedere perioada de grație de 60 de zile în care poate fi făcută plata cu termen depășit, termenul de la care ANAF ar urma să inițieze sesizări penale este 26 iunie.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel