Românii care ignoră somațiile ANAF riscă ani buni de închisoare

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF schimbă regulile
ANAF schimbă regulile
Neprezentarea documentelor solicitate prin această somație va fi considerată infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoarea de la un an până la șase ani.

Un nou proiect propus de Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), instruție care este subordonată ANAF-ului, prevede schimbări majore în modul de a-i determina pe contribuabili să prezinte documentele necesare controalelor fiscale. Conform proiectului de ordin, se va renunța la formatul actual de „Invitație”, înlocuit cu „Somație”, schimbare ce aduce claritate asupra consecințelor legale ale neprezentării la solicitările autorității fiscale. 

Reprezentanții DGAF explică această măsură prin dificultățile întâmpinate în aplicarea legislației fiscale. „Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului 'Invitație', cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale”, se arată în referatul de aprobare a Ordinului privind aprobarea modelului și conținutului formularelor și documentelor utilizate în activitatea de control a Direcției generale antifraudă fiscală.

Modificarea vizează asigurarea unei practici unitare și a unei terminologii aliniate cu prevederile legii. În prezent, Legea nr. 241/2005 specifică drept infracțiune „refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație”. Folosirea termenului „somație” devine astfel esențială pentru aplicabilitatea sancțiunilor legale.

La nivelul DGAF, lipsa unui document intitulat „Somație” a dus în numeroase cazuri la clasarea dosarelor în instanță, din cauza absenței elementelor constitutive ale infracțiunii. „La nivelul DGAF există soluții de clasare comunicate de organul de urmărire penală motivate de faptul că nu s-a uzitat și comunicat contribuabililor în cauză documentul intitulat 'Somație', nefiind astfel întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru acest considerent”, arată reprezentanții instituției.

Pe lângă modificarea denumirii, proiectul aduce ajustări și în ceea ce privește instrucțiunile de completare a documentelor. În urma recomandărilor Ministerului Finanțelor, instrucțiunile vor include precizările articolului 6, alineatul (3) din Codul de procedură fiscală, stipulând că „ori de câte ori organul fiscal trebuie să stabilească un termen pentru exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații de către contribuabil/plătitor, acesta trebuie să fie rezonabil, pentru a oferi contribuabilului/plătitorului posibilitatea de-și exercita dreptul sau de a-și îndeplini obligația.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
foto: pexels
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Inflație / FOTO: Freepik
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Ford dă afară mii de angajați din Europa

Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...

Conductă gaz

BEI: Împrumut de 200 de milioane de euro pentru Delgaz Grid

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Dumitru Chisăliță (AEI)
Oare ce se va întâmpla?
IG Metall / FOTO: Pagina de Facebook a IGM
Oficiu poștal
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/926390/
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. semnează scrisoarea de intenţie pentru construirea unei fabrici de baterii la Oradea
Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
pexels.com

pixel