Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei
Selecție de știri pentru această dimineață.
Consumul naţional de energie electrică a fost mai mic cu 5,2% în perioada ianuarie - aprilie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată ultimul raport al ANRE.
Consumul clienţilor casnici a fost în scădere cu 3,2%, în timp ce consumul industrial a fost mai mic cu 6,3%.
Producţia de electricitate şi a fost şi ea în scădere cu 6,4% în perioada ianuarie - aprilie 2022.
Cea mai mare cantitate de energie electrică a fost produsă în hidrocentrale - 30% din total, în centrala nucleară de la Cernavodă - 22%, turbine eoliene - 18% şi centralele pe gaz - 9%.
În acelaşi timp, importurile de energie electrică au scăzut cu 13%, iar exporturile, cu 27%.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Citește și: Slovenia a plafonat prețul energiei electrice timp de un an
Guvernul Sloveniei a plafonat joi preţul energiei electrice pentru persoanele fizice şi întreprinderile mici, pe o perioadă de un an, informează Xinhua.
Preţurile reglementate vor fi valabile din septembrie anul acesta până în august 2023, a anunţat ministrul infrastructurii, Bojan Kumer, într-o conferinţă de presă după şedinţa cabinetului de la Ljubljana.
Preţul maxim pe kilowatt-oră va fi de 0,117 euro.
În paralel, de la 1 septembrie se vor reduce taxele pe energie.
Potrivit lui Kumar, măsurile vor reduce factura de curent a unei familii medii cu 15 până la 30%, în timp ce furnizorii vor înregistra în continuare profituri, însă mai mici.
Preţul energiei a contribuit la recordul de inflaţie din Slovenia, de 10,8% anual în iunie, calculat pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum. În mai, inflaţia fusese de 8,7%, iar în iunie anul trecut, de 1,7%, conform Oficiului statistic naţional.
Comisia Europeană a estimat joi că economia Sloveniei va creşte anul acesta cu doar 5,4%, faţă de 8,1% în 2021. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Selecție de știri pentru această dimineață.
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...