Românii, nevoiţi să-şi îmbunătăţească competenţele pentru a-şi păstra locul de muncă sau a avansa în carieră

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Peste jumătate dintre români au fost nevoiţi să-şi îmbunătăţească competenţele pentru a nu-şi pierde locul de muncă sau pentru a putea avansa în carieră, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs.

"Mai exact, 58% dintre respondenţi au declarat că au fost nevoiţi să îşi îmbunătăţească competenţele de mai multe ori, fie pentru a-şi păstra locul de muncă, fie pentru a putea avansa în carieră, o tendinţă care se reflectă tot mai clar şi în modul în care candidaţii îşi actualizează constant competenţele în CV. În acest sens, tehnologia devine nu doar un catalizator al schimbării, dar şi o resursă valoroasă pentru cei care vor să ţină pasul: 23% dintre angajaţi spun că au învăţat deja ceva nou cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar 33% ar dori să încerce. AI-ul fiind folosit cel mai frecvent pentru acumularea de noţiuni teoretice (35%), abilităţi practice (32%) şi în activităţi creative şi recreative (20%)", se arată în sondaj.

Motivele pentru care românii aleg să înveţe lucruri noi sunt strâns legate de dorinţa de progres profesional şi adaptare. 54% dintre angajaţi vor să avanseze în carieră, iar 47% doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii.

De asemenea, 53% declară că învaţă din pasiune, în timp ce 37% vor să ţină pasul cu schimbările tehnologice sau se pregătesc pentru o posibilă schimbare de domeniu. Un procent important (26%) afirmă că natura jobului le impune actualizarea constantă a cunoştinţelor. Cu toate acestea, 40% nu au urmat nicio formă de învăţare de peste un an, iar 9% nu au participat niciodată la un program de dezvoltare, se menţionează în sondajul platformei de recrutare.

Potrivit sursei citate, activităţile de învăţare preferate de români sunt, în general, flexibile şi aplicate şi din ce în ce mai mult susţinute de tehnologie şi inteligenţa artificială. Cursurile online sunt preferate de 51% dintre respondenţi, urmate de workshopuri sau traininguri practice (40%) şi cursuri fizice (37%). În plus, proiectele practice la locul de muncă (33%) şi programele de certificare (23%) sunt opţiuni populare, în timp ce autoînvăţarea prin resurse gratuite, cărţi sau tutoriale este preferată de 21%.

Învăţarea continuă vine însă cu o serie de provocări, care îi împiedică pe angajaţi să se concentreze pe astfel de activităţi, arată analiza Bestjobs. 72% dintre respondenţi spun că lipsa timpului este principalul obstacol, 53% menţionează costurile ridicate ale cursurilor, iar 44% faptul că nu primesc sprijin din partea angajatorului în dezvoltarea profesională.

"Majoritatea angajaţilor consideră că învăţarea continuă nu este doar o iniţiativă personală, ci o responsabilitate directă a angajatorului. 82% dintre respondenţi se aşteaptă ca acesta să le ofere oportunităţi clare de formare şi dezvoltare profesională. Pentru atingerea acestui obiectiv, 67% cred că angajatorii ar trebui să asigure traininguri şi cursuri interne, 35% susţin implementarea programelor de mentorat şi coaching, iar 33% consideră esenţială crearea unor planuri individuale de dezvoltare", relevă sondajul.

Alte soluţii apreciate includ accesul la workshopuri şi conferinţe cu experţi (33%) şi alocarea unui timp dedicat învăţării, în cadrul programului de lucru (26%).

Sondajul Bestjobs a fost realizat în luna martie, pe un eşantion de 745 de utilizatori de internet.

Bestjobs, una dintre principalele platforme de recrutare online din România, cu peste 25 de ani de experienţă, conectează talentele cu companii de top folosind tehnologii AI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Magistrați / Foto: Freepik
Digitalizarea în România merge foarte prost / Foto: Freepik
Corina Martin / FOTO: Pagina de Facebook
Trenuri / Foto: Freepik
Beijing
Ghișeu
Foto: Freepik.com
Copii din mediul rural rareori se consideră fericiți / Foto: Oana Pavelescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Despre prosumatori
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Exploatare / FOTO: Freepik
Mina Șuior
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com
Rachetă / FOTO: Freepik
Scădere / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
SUA vs. China / FOTO: Freepik
Honda
Mină de cupru / Foto: Freepik
Dolari

Dolarul își revine, lira sterlină se impune în fața euro

Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Depozit farmacie / FOTO: Freepik
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel