Prețul carburanților. Cât costă benzina și motorina la început de săptămână
Care sunt cele mai mici și cele...
Termenul privind cumpărarea anilor de vechime în muncă pentru pensie nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a fost respinsă recent în Parlament. Prin urmare, ei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o mai pot face luna aceasta, adică până la 1 septembrie, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.
După cum stabilește OUG 163/2020, documentul prin care a fost introdus acest mecanism, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Câteva precizări utile legate de acest mecanism de completare a vechimii de muncă necesare pentru completarea dosarului de pensie.
1. Românii care au lucrat în străinătate nu pot folosi mecanismul în cauză pentru a acoperi respectivele perioade de muncă în afara granițelor țării pentru care nu s-au plătit, la timpul potrivit, contribuții de asigurări sociale.
2. Plățile retroactive ale contribuției la asigurări sociale se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.
3. Pentru plata retroactivă a contribuției la asigurări sociale se încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul. În document vor fi menționate perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.
4. Ținând cont că, în prezent, salariul minim brut este de 3000 de lei, acest lucru înseamnă că românii interesați de acest mecanism de completare a vechimii în muncă vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut, cota de CAS a fost de 638 de lei.
5. Important de precizat că persoanele pensionate cu pot face plăți retroactive.
6. La fel de important de știut este și faptul că plata retroactivă a contribuției se face pentru perioadele anterioare neasigurate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Care sunt cele mai mici și cele...
Activitatea economică din...
Buffett și Berkshire Hathaway,...
Majoritatea participanților au...
Există însă și o veste mai...
Grupaj de știri.
Arieratele bugetului general...
Parlamentul României urmează să...
A locui în apropierea familiei...
Tarifele impuse de Donald Trump...
Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...
Bursa fascinează la fel de mult...
Vacanțele rimează uneori cu...
Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...
Au fost angate o serie de negocieri.
Toyota Motor a anunțat că...
Privind dincolo de aspectele politice, China este o...
Cătălin Leonte, directorul...
Grupaj de știri.
Ministerul Energiei a lansat în...
Oficialii Băncii Centrale...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...