Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Termenul privind cumpărarea anilor de vechime în muncă pentru pensie nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a fost respinsă recent în Parlament. Prin urmare, ei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o mai pot face luna aceasta, adică până la 1 septembrie, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.
După cum stabilește OUG 163/2020, documentul prin care a fost introdus acest mecanism, “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Câteva precizări utile legate de acest mecanism de completare a vechimii de muncă necesare pentru completarea dosarului de pensie.
1. Românii care au lucrat în străinătate nu pot folosi mecanismul în cauză pentru a acoperi respectivele perioade de muncă în afara granițelor țării pentru care nu s-au plătit, la timpul potrivit, contribuții de asigurări sociale.
2. Plățile retroactive ale contribuției la asigurări sociale se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.
3. Pentru plata retroactivă a contribuției la asigurări sociale se încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul. În document vor fi menționate perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.
4. Ținând cont că, în prezent, salariul minim brut este de 3000 de lei, acest lucru înseamnă că românii interesați de acest mecanism de completare a vechimii în muncă vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an, în timp ce pentru anul trecut, cota de CAS a fost de 638 de lei.
5. Important de precizat că persoanele pensionate cu pot face plăți retroactive.
6. La fel de important de știut este și faptul că plata retroactivă a contribuției se face pentru perioadele anterioare neasigurate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...