Românii, obligați să-și pună repartitoare pentru căldură. În ce condiții trebuie să le schimbe și cei care au deja
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Românii care locuiesc la bloc și sunt racordați la sistemul central de termoficare trebuie să-și monteze repartitoare pentru căldură până la sfârșitul anului, potrivit unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial.

Cei care au deja montate repartitoare care nu pot fi citite de la distanță trebuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2027, potrivit ordonanței.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în textul ordonanței.

„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, mai spune textul.

„Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil”, se mai arată în ordonanță. Măsura trebuia să intre în vigoare încă de anul trecut, dar a fost amânată cu un an de Camera Deputaților, potrivit Digi24.

A 13-a pensie în 2023. Anunţul momentului din coaliţia de guvernare

Seniorii ar putea beneficia, anul viitor, de un nou program tip "a 13-a pensie".

Este vorba despre un program similar celui prin care seniorii cu pensii mici au primit bani în plus, la începutul acestui an, într-o tranşă unică. Acesta s-ar putea implementa şi în 2023, potrivit unui anunţ făcut, în direct la România TV, săptămâna aceasta, de către social-democratul Mihai Fifor. "Cea de-a 13-a pensie s-a acordat în anul 2022 şi este foarte posibil să fie acordată şi în 2023", a anunţat politicianul PSD. 

Potrivit sursei citate, Guvernul a discutat despre ajutorul financiar care urmează să fie acordat într-o singură tranşă pensionarilor cu venituri cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei. Acest ajutor va fi acordat la fel cum s-a întâmplat şi anul acesta, atunci când s-a oferit acel ajutor de 700 de lei.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că a discutat în PNL că procentul cu care se pot majora pensiile trebuie să fie acela prin care nu se produce un deficit mai mare la buget, menţionând că, în acest moment, limita de creştere este de aproximativ 11%.

"Am discutat şi în PNL, procentul cu care putem creşte pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%", a precizat Ciucă.

El a spus că au venit propuneri din mai multe direcţii, de la mai mulţi oameni.

"Noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea şi să venim cu acele propuneri care într-adevăr sunt sustenabile pe bugetul de stat", a menţionat premierul.

Ciucă: Procentul cu care putem creşte pensiile - acela cu care nu producem deficit mai mare; limita-11%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel